Németország kiadta az antifa-ügy egyik gyanúsítottját Magyarországnak

Németország kiadta Magyarországnak a 2023. februárban Budapesten történt antifa-támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét, akit a berlini hatóságok 2023 decemberében fogtak el.

A 23 éves német állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján tartóztatták le, majd 2024. június 28-án adták át a magyar hatóságoknak az osztrák-magyar határon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály nyomozói Budapestre szállították, ahol életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt hallgatták ki. A gyanúsított nem tett vallomást, ezért őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását.

A kiadatásra annak ellenére került sor, hogy a szövetségi alkotmánybíróság azzal nem értett egyet. A berlini főügyészséget délelőtt 11 óra körül értesítették arról, hogy helyt adtak a német állampolgár azon kérelmének, amiben tiltakozott a kiadatása ellen, de ekkor már késő volt, a német állampolgárt ekkora már átadták a magyar hatóságoknak.

A budapesti rendőrség a támadássorozat kapcsán három személyt azonnal elfogott, további 14 személy ellen pedig európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Eddig három elkövetőt fogtak el külföldön, és most történt meg az egyikük kiadatása.

Az ügy legismertebb vádlottja Ilaria Salis, egy 39 éves olasz tanárnő, aki ellen a magyar hatóságok szerint megalapozottan merül fel a gyanú, hogy ő volt az egyik fő szervezője a 2023. februári támadásoknak. Salis 15 hónapot töltött magyar börtönben, majd miután 2024. június 9-én Olaszországban EP-képviselővé választották, mentelmi jogot kapott, és az ellene folyó eljárást felfüggesztették. A Fővárosi Törvényszék azonban már kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.

A támadássorozat egyik brutális eseménye 2023. február 10-én történt, amikor a XI. kerületben egy fiatalokból álló csoport tagjai hátulról, viperával támadtak meg egy férfit, akit a biztonsági kamerák felvételei is rögzítettek. A támadások során több súlyos, töréses sérülés is keletkezett. A nyomozás során kiderült, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A másodrendű vádlott, Tobias E.-t a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az antifa-ügy és a kapcsolódó magyar-olasz diplomáciai botrány korábban részletes tárgyalásra került egy másik cikkünkben. Az ügyészség Ilaria Salisra a tárgyalások kezdetén 11 év börtönt kért, és bár június közepén, az EP-választások után szabadon engedték, fogvatartási körülményei miatt kisebb diplomáciai csörte is kialakult Olaszország és Magyarország között.

A támadások 2023. február 9. és 11. között történtek Budapesten, melyek során kilencen megsérültek, négyen súlyos, öten könnyű sérülést szenvedtek. A támadások a becsület napjának nevezett kitörésnapi megemlékezés idején történtek.