Oroszország és Fehéroroszország is incidensekről számolt be

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy éjjel lelőttek egy kis léggömböt a Belgorodi terület felett, amely állítólag Ukrajnából érkezett. Az esemény részleteiről további információk nem állnak rendelkezésre.

A fehérorosz határőrség és védelmi minisztérium egy biztonsági incidens után megerősíti az ország Ukrajnával közös határát – tudatta pénteken közleményben az ország határőrsége. A határőrség szerdán a Homeli terület Jelszki járásában a földre kényszerített egy kvadrokopter típusú, pilóta nélküli repülő szerkezetet, amely illegálisan repült át Ukrajna irányából az ország határán. A drón SD-kártyáján videofelvételeket találtak, amelyek elemzése alapján megállapítható, hogy a repülő szerkezet információkat gyűjtött a határőrizeti létesítményekről.

Ezt megelőzően a héten a fehérorosz határőrség pokolgépek készítéséhez szükséges alkatrészeket - két kilogramm plasztik robbanóanyagot és detonátorokat - találtak ugyanebben a térségben. Tudomásuk van arról, hogy ukránbarát orosz fegyveresek csoportja tartózkodik a Fehéroroszország és Ukrajna határának közelében. Valószínűleg a Szabad Oroszország Légióra, illetve az Orosz Önkéntes Hadtestre gondoltak, amelyek korábban az orosz határhoz közel állomásoztak, de a frontvonalak ukrán szempontból kedvezőtlen alakulása miatt közelebb húzódhattak a Homelhez legközelebb fekvő Csernyihiv régióba.

Az ukrán drónok nem ismeretlen vendégek a térségben: a homeli katonai repülőteret a háború korai szakaszában többször érte támadás a részükről.