A MÁV megkezdi a mini-Dubaj területrendezését

A MÁV elindította a Rákosrendezőn található, mini-Dubajként emlegetett ingatlanberuházás előkészítését, amelynek első szakaszára 14 milliárd forintot szánnak, de a teljes projekt költségei a végén akár 300-400 milliárd forintra is rúghatnak.

A Rákosrendező területén megvalósuló beruházás előkészítése épületek és vágányok bontásával, valamint fakivágással kezdődik, továbbá 190 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot is el kell szállítani a területről. A MÁV által kiírt tender keretösszege 14 milliárd forint, amely az első lépéseket fedezi a 130 hektáros terület megtisztítására.

A tervezett beruházás egy új városrész kialakítását célozza, amelyet egy Egyesült Arab Emírségekből érkező ingatlanfejlesztő cég, az Eagle Hill valósítana meg, hasonlóan a nemrég Belgrádban épült negyedhez. A projektet kiemelt beruházássá minősítették, összértéke elérheti az ötmilliárd eurót.

A MÁV által kiírt tender részletei szerint a nyertes vállalkozásnak többek között fákat kell kivágnia, a területet növényzettől megtisztítania, feleslegessé vált épületeket bontania, és az így keletkező hulladékot, köztük azbeszt-tartalmú veszélyes hulladékot is el kell szállítania.

A területen található 21 kilométernyi vasúti vágány és 6 kilométernyi vezeték bontása mellett 500 tonna fa- és 10 ezer tonna betonhulladék eltávolítása is a feladatok közé tartozik. A területen felhalmozódott illegális hulladék mennyiségét a MÁV 190 ezer köbméterre becsüli, amelynek egy része veszélyes hulladéknak minősül.

A kormány szoros határidőket szabott a terület megtisztítására, Szijjártó Péter külügyminiszter ígérete szerint már az idei ősszel átadnák a területet a fejlesztőnek. A hulladék elszállításának mértéke és a helyenként 4 méter vastagságban borító szennyeződés miatt ez különösen ambiciózus vállalásnak tűnik.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a kármentesítés költségeit korábban 20 milliárd forintra becsülte, de a teljes területrendezés költségei az infrastruktúra-fejlesztéssel együtt akár a 400 milliárd forintot is elérhetik, bár a kormány csak 300 milliárd forintos kiadást vállalt. A projektben jelentős lehetőségeket látva, Lánszki Regő építészeti államtitkár a beruházást Budapest fejlesztési "koronaékszerének" nevezte.

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy egy dubaji üzletember már tárgyal a kormánnyal arról, hogy a Mol-toronynál is magasabb felhőkarcolót építsen Rákosrendező környékére. A húsvéti ünnep előtti nap estéjén benyújtotta az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a rákosrendezői mini-Dubajról szóló törvényjavaslatot, annak előadójaként pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert jelölte meg, aki már alá is írta a szerződést a mini-Dubajról. A parlament április végén szavazta meg a projektet magába foglaló törvénytervezetet. Karácsony Gergely főpolgármester akkor azt mondta, egy ilyen államközi szerződés súlyosan ellentétes az uniós joggal, ezért az Európai Bizottsághoz fordult.