Gyöngyösi Márton nem pályázik a Jobbik elnöki posztjára

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok jelenlegi elnöke bejelentette, hogy nem indul a párt elnöki tisztségéért a közelgő tisztújításon. A párt, amely az európai parlamenti választásokon csupán egy százalékos eredményt ért el, így nem szerzett mandátumot, szombaton tartja meg teljes tisztújítóját.

Gyöngyösi sajtóközleményben tisztázta a helyzetet, hangsúlyozva, hogy nem nyújtotta be a jelöléshez szükséges szándéknyilatkozatot, és sok sikert kívánt az elnöki tisztségért versengőknek. Korábban felröppent hírek szerint mégis versenybe szállhatna az elnöki pozícióért, azonban ezeket most cáfolta.

Az atv.hu információi szerint a Jobbik – Konzervatívokhoz visszatérhet Szabó Gábor, aki a párt korábbi sikereinek egyik mozgatórugójaként ismert. Szabó korábban a pártigazgatói pozíciót töltötte be, és ő volt, aki a háttérből irányította a párt tevékenységét.

Szabó távozása akkor következett be, amikor Gyöngyösi Márton, a párt akkori elnöke arra kérte, hogy mondjon le a Jobbik – Konzervatívok Országos Választmányának elnökségéről. Gyöngyösi szerint eltérően ítélték meg a párt politikáját és annak sikerességét.

Az ATV értesülései szerint Szabó visszatérése Gyöngyösi pozíciójának gyengülését jelezheti, és a párton belül sokan támogatják Gyöngyösi leváltását. A Jobbik – Konzervatívok gyenge szereplése az EP-választáson és a megyei, valamint helyi önkormányzati választásokon is kudarcot jelentett a párt számára, amit Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese is tragikus eredményként értékelt.

A 2019-es választásokhoz képest kevesebb magyar párt képviselteti magát az Európai Parlamentben. A Fidesz–KDNP ismét az első helyen végzett, míg a Momentum Mozgalom, a Jobbik és az MSZP nem jutottak be, így a következő öt évben a kormánypártok mellett a Tisza Párt, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Mi Hazánk küldhetnek képviselőket az Európai Parlamentbe.

A Magyar Hang információi szerint már van is egy jelentkező az elnöki posztra, úgy tudja, hogy Adorján Béla vásárosnaményi önkormányzati képviselő jelentkezett be az elnöki, és Brenner Koloman az elnökhelyettesi pozícióra, és támogatja ebben őket Lukács László György frakcióvezető-helyettes, Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő, valamint Szabó Gábor egykori pártigazgató is.

Gyöngyösi Márton 2006 őszén lett a Jobbik tagja, 2010-ben a Bács-Kiskun megyei területi listán szerzett országgyűlési képviselői mandátumot, 2019-ben a párt európai parlamenti képviselőjévé választották és 2022 nyarán lett a Jobbik elnöke. A 2024-es európai parlamenti és az önkormányzati választásokon való rossz szereplés után úgy döntöttek, hogy a lehető legkorábbi időpontra kiírják az elnökség teljes tisztújítását. Gyöngyösi Márton korábban úgy nyilatkozott, hogy lemond, amennyiben nem jutnak be az EP-be, de később utalt arra, hogy megvárja, a tisztújításon milyen döntés születik.