A vendéglátóiparban tapasztalható munkaerőhiány és a magas fizetések

A vendéglátóiparban hosszú távon is fennálló munkaerőhiány jellemző, nemcsak Magyarországon, hanem a horvát tengerparton is, ahol a szakácsok és a felszolgálók magas jövedelemre tehetnek szert.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a munkaerőhiány állandó jelenség, amely nem korlátozódik kizárólag a Balatonra, hanem az Adriai-tenger partján is érzékelhető. A szerb munkavállalók különösen kedvelik a horvátországi munkalehetőségeket, ahol a felszolgálók és a szakácsok a legkeresettebb idénymunkások. Egy belgrádi munkaközvetítő ügynökség képviselője szerint a teljesítménytől függően akár nettó 3 ezer eurót, mintegy havi 1,2 millió forintot is megkereshetnek.

Az Index cikke alapján a legtöbb szabad állás Horvátország nyugati félszigetén, Isztriában található, ahol a toborzást már áprilisban megkezdik, hasonlóan a Balatonhoz, ahol szintén jóval a szezon előtt kezdődik az alkalmazottak keresése. Horvátországban ráadásul kifejezetten jó feltételek mellett foglalkoztatják az embereket. Gordana Perga, a belgrádi munkaközvetítő képviselője szerint a képzett séfek és felszolgálók a legrövidebb idő alatt találhatnak munkát, de keresnek konyhai kisegítőket, szobalányokat, grillszakácsokat és pizzasütőket is.

A séfek a tapasztalat és a munkaidő függvényében havi 2500-3000 euró, azaz 1-1,2 millió forint körüli, míg a pincérek 1500-1800 euró, azaz 600-720 ezer forint körüli nettó havi fizetést kapnak. A felszolgálóknál pedig elvárás, hogy legalább két idegen nyelven beszéljenek, amelyik közül az egyiknek feltétlenül a német nyelvnek kell lennie. A munkáltatók csupán egyharmada vár el általában rövid tapasztalatot hasonló munkakörben, és a hirdetők 29 százaléka számára a szakképesítés sem fontos.