A romániai magyarok döntő többsége az RMDSZ-re szavazott

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) magasan nyerte a magyar szavazatokat Romániában, ahol a magyar pártokra leadott voksok 94 százalékát szerezték meg. A párt négy megyében is megtartotta az elnöki pozíciót, köztük román többségű területeken is.

Az RMDSZ jelentős sikert ért el a romániai önkormányzati választásokon, ahol a magyar pártokra leadott szavazatok 94 százalékát szedte össze. A párt négy megyében is megőrizte az elnöki tisztséget, beleértve román többségű megyéket is. A választások végeredményeit az óvások elbírálása után a román központi választási bizottság (BEC) tette közzé.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszaszerezte vezető szerepét az önkormányzatokban, míg az RMDSZ, amely a Fidesz szövetségese, a magyar pártokra adott szavazatok 94 százalékát kapta meg. Az Európai Parlamentben az RMDSZ képviselői nemrégiben "erkölcsi és politikai okokból" nem támogatták Magyar Péter felvételét a frakcióba.

A PSD a megyei pártlistákon 35,6 százalékot ért el, a liberálisok 29,2 százalékát szerezve meg. A harmadik helyen a szélsőséges és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) állt 9,7 százalékkal, míg az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 8,8 százalékot kapott.

Az ellenzéki USR négy évvel korábbi súlyát megőrizte, de a tisztségeken most két kisebb szövetségesével osztozik. Érzékeny veszteséget szenvedett el, mivel jelöltjei néhány nagy településen alulmaradtak a PSD-PNL kormánykoalíció jelöltjeivel szemben. Az USR választási csalással vádolta ellenfeleit, de a BEC elutasította a szavazatok újraszámolására és a választás megismétlésére irányuló beadványokat.

Az RMDSZ megyei listáira összesen 506 659-en szavaztak, ami az érvényes voksok 6,43 százalékát jelenti, és 104 mandátumot eredményezett. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) kevesebb szavazatot kapott, így kevesebb képviseletet szereztek a megyei tanácsokban. A települési önkormányzatok szintjén azonban mindkét kisebb párt jobb eredményt ért el.

Az RMDSZ Kovászna, Szatmár, Maros és Hargita megyében is megtartotta az elnöki pozíciót. A magyar pártok települési és megyei tanácsosi listáira, valamint polgármesterjelöltjeire leadott szavazatok 94 százalékát szerezte meg az RMDSZ, míg az EMSZ 5,02 százalékot, a MPE 0,65 százalékot, a Székelyudvarhelyért Párt pedig a romániai magyarok szavazatainak 0,33 százalékát nyerte el.

A magyar pártok települési tanácsosi jelöltlistái által összesen kapott szavazatok az érvényes voksok 5,8 százalékát teszik ki, ami közel áll a legutóbbi népszámláláson megállapított, Románia állandó lakosságának 6 százalékát kitevő magyar nemzetiségű lakossághoz.