Kunhalmi Ágnes a politikai jövőjéről beszélt

Még nem döntött Kunhalmi Ágnes arról, hogy folytatja-e politikai pályafutását, ezt az ATV stúdiójában csütörtök este jelentette ki. A szocialista politikus, aki nemrégiben Komjáthi Imrével együtt lemondott az MSZP társelnöki pozíciójáról, elmondta, hogy a párt és az óbaloldali szövetség gyenge szereplése az EP-választásokon is közrejátszott döntésében. A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség csupán 8 százalékot ért el, ami két mandátumot jelentett, de ezeket a Demokratikus Koalíció jelöltjei, Dobrev Klára és Molnár Csaba szerezték meg.

Kunhalmi szerint a baloldal válsága nem csak Magyarországon, hanem Európa több országában is érezhető. Hozzátette, sokan csodálkoznak azon, hogy az MSZP-nek még mindig van szavazóbázisa és parlamenti képviselete. A politikus szerint az MSZP az EP-választás előtti 15-20 nap alatt körülbelül egymillió szavazót veszített, és bár Magyar Péter és a Tisza Párt megjelenése is szerepet játszott ebben, a fő probléma az ellenzéki pártok késői összefogásának hiánya volt.

Kunhalmi hangsúlyozta az ellenzéki összefogás fontosságát, megjegyezve, hogy a különutas politikát folytatók nem jutottak mandátumhoz, míg a szociáldemokrata blokk képes volt képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe. Márciusban még úgy tűnt, hogy a baloldali szövetség akár hat mandátumot is szerezhet, ezért elfogadhatónak tűnt, hogy a közös listán az MSZP legmagasabban jegyzett politikusa, Tüttő Kata csak az ötödik helyen szerepeljen.

A politikus szerint a 2022-es választási vereség utáni ellenzéki pártok közötti veszekedés és marakodás is hozzájárult a mostani kudarchoz. Úgy véli, hogy a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter akkoriban tulajdonképpen az ellenzéket akarta leváltani, és hasonló folyamatok zajlanak jelenleg is Magyar Péter vezetésével. Kunhalmi szerint az ellenzéki szavazók a 2022-es választás utáni marakodást büntették meg, mert „a háziverseny pedig nagyon rombol”. Állítja, ha 2022 után együtt maradt volna az ellenzéki blokk, akkor nem így alakul a politikai helyzet.

Kunhalmi Ágnes szerint a következő hónapokban kiderül, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képesek lesznek-e újra együttműködni és új erővel politizálni. Az MSZP-nek újra kell gondolnia magát, de egyelőre nem döntött arról, hogy ő maga részt vesz-e ebben a folyamatban. A döntéséről időben tájékoztatni fogja a közvéleményt. Kunhalmi arról beszélt, hogy egyelőre gondolkodik rajta, hogy újrainduljon-e a párt társelnöki pozíciójáért, elsősorban politikai szempontokat mérlegele, de van ebben magánéleti rész is.

Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Gréczy Zsolt védelmébe vette Gyurcsány Ferencet, aki ellen többen is kritikát fogalmaztak meg a választások után. Gréczy szerint nem kevesebb, hanem több Gyurcsány Ferencre van szükség, arra az emberre, aki legutóbb legyőzte Orbánt. A DK-s politikus szerint a Tisza Párt hívei ellenzéki egypártrendszert szeretnének és eltörölnék az egyetlen nem jobboldali erőt, ami a DK-t jelenti. Azt is hozzátette, hogy Gyurcsány korábbi alkalmazottai, tanácsadói, miniszterei, államtitkárai osztják az észt, miközben pályafutásuk csúcsa volt, amikor az ő kormányában dolgoztak.

Kunhalmi Ágnes Komjáthi Imre kijelentését cáfolta, miszerint az MSZP-nél szerinte ez nem a társelnöki rendszernek tudható be a gyengülés, az már korábban az egyelnökös vezetésnél is megfigyelhető volt. Az MSZP szombati választmányi ülésén módosult is a névsor. A politikus alig egy héttel lemondása után egyelőre nem tudja, hogyan alakul politikai jövője a párton belül, szavai szerint az őzi tisztújításig a magánéleti szempontokat is mérlegelni fogja, döntését pedig ő maga fogja bejelenteni. Közvetlenül leköszönése után közösségi oldalán még azt írta, a 18. kerület baloldali képviselőjeként 2026-ban is indul.