Fed jegybankár kommentálja az inflációs adatokat

Mary Daly, a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke optimistán nyilatkozott az infláció legújabb alakulásáról, kiemelve, hogy az áprilisról májusra nem mutatott emelkedést.

Mary Daly a CNBC-nek adott interjúban hangsúlyozta, hogy a gazdasági mutatók egyértelműen azt jelzik, hogy a monetáris politika hatékonyan működik. Daly szerint a monetáris politika hatásai mindenütt megfigyelhetők: a növekedés lassulása, a kiadások csökkenése, a munkaerőpiac változásai, valamint az infláció mérséklődése mind erre utalnak.

A Fed elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy bár pozitív jeleket lát az infláció terén, még további lépésekre van szükség. Daly szerint valószínű, hogy az infláció 2025 végéig a Federal Reserve 2%-os célja felett marad.

A monetáris politika eszközei között szerepelnek a kamatlábak emelése vagy csökkentése, amelyekkel a gazdaság pénzmennyiségét szabályozzák és így befolyásolják az inflációt. A kamatlábak emelése például drágábbá teszi a hitelfelvételt és ösztönzi a megtakarítást.

A legutóbbi adatok szerint a PCE-infláció májusban éves szinten 2,6%-ra csökkent, ami áprilishoz képest csökkenést jelent. A maginfláció is a várakozásoknak megfelelően esett.

Forrás: Reuters