Gyöngyösi Márton nem indul újra a Jobbik vezetéséért

A Jobbik pártban tisztújításra kerül sor, amelyen Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi elnöke nem kíván újra elnöknek jelöltetni magát.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik politikai pártjának jelenlegi vezetője és Európai Parlamenti képviselője, nem indul újra a párt elnöki posztjáért a szombati tisztújításon. Közleményében megerősítette, hogy a jelöléshez szükséges szándéknyilatkozatot sem nyújtotta be.

A Jobbik a június 9-i Európai Parlamenti választáson csupán 0,99 százalékos, azaz 45 404 szavazatot kapott, ami jelentős visszaesés a 2019-es 6,34 százalékhoz (220 184 szavazat) képest. Gyöngyösi Márton, aki a 2019-es választásokon még az Európai Parlament képviselője lett, a mostani tisztújítás előtt jelezte, hogy nem áll szándékában újra elnöknek jelöltetni magát.

A Jobbik vezetőjeként Gyöngyösi Márton a lista második helyén szerepelt Róna Péter mögött, és bár a párt mostani gyenge szereplése valószínűleg nem érte váratlanul, a tisztújításra való nem indulásával új fejezet kezdődhet a Jobbik életében. Gyöngyösi 2022 nyara óta vezette a Jobbikot.

Az önkormányzati választáson a Jobbik nem ért el jelentős sikereket, hiszen bár több jobbikos polgármester meg tudta őrizni pozícióját, mint például Pintér Tamás Dunaújvárosban, Budai Lóránt Jászberényben, Janiczak Dávid Ózdon, mindegyikük civil szervezet színeiben indult, és nem vesznek részt a párt életében.

Gyöngyösi Márton politikai karrierje során éles fordulatot vett, amikor 2012-ben parlamenti beszédében felvetette, hogy listázzák azokat, akik zsidó származásúak és állítólagos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára. Később több interjúban is elnézést kért az elhangzottakért, kijelentéseit pedig utólag súlyosnak és szégyellnivalónak minősítette. 2023-ban, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének meghívására széderesten vett részt a követségen.

Gyöngyösi tavaly márciusban azt ígérte a Magyar Hangnak adott interjújában, hogy lemond a Jobbik elnökségéről, ha nem sikerül képviselőt juttatniuk Brüsszelbe. Miután ez nem jött össze, valamivel két héttel ezelőtt azt mondta lapunk kérdésére, hogy „megváltoztak a körülmények”, olyan folyamatok indultak be, amelyekkel korábban nem lehetett számolni, és majd a tisztújításon a párt eldönti, hogy az elnök kell-e vagy nem a továbbiakban. A Jobbik elnöksége az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választás eredményeit értékelve hétfőn arról döntött, hogy a lehető legkorábbi időpontra kiírja a tisztújítást, amelynek célja, hogy a tagok olyan vezetőket választhassanak, akik segíthetik a párt újjáéledését és sikeressé tételét. Mindezzel tehát akkor még nem állította egyértelműen, hogy valóban távozik a párt éléről.