Zuglói önkormányzat késlekedik a Bayer-beruházás elleni perindítással

Zugló polgármestere, Horváth Csaba többször is elmulasztotta a határidőket a Bayer Construct Zrt. és a Zugló-Városközpont Kft. elleni peres iratok elkészítésében, amelyeket a képviselő-testület kért tőle. A perindítás jelentős összegekről szólhat, hiszen a cég elleni kereset értéke akár 15–20 milliárd forint is lehet.

A Bayer Construct Zrt. és a Zugló-Városközpont Kft. kötelezettségszegései miatt indíthatna pert az önkormányzat, azonban Horváth Csaba, aki ősszel távozik posztjáról, nem készítette el időben a szükséges dokumentumokat. A polgármester 2022 óta többször is határidőt mulasztott, és a legutóbbi ülésen ismét halasztást kért, néhány héttel későbbre ígérve a dokumentumokat.

Victora Zsolt független képviselő a csütörtöki önkormányzati ülésen emlékeztette Horváth Csabát és a jegyzőt, hogy három nap múlva lejár a végső határidő, és sürgős lenne elküldeni a jogi és szakmai értékvizsgálati anyagot, valamint a peres beadványokat. A képviselő szerint a polgármester kísérőlevelével akár már július elején be lehetne adni a keresetet.

A jegyző, Tiba Zsolt elmondta, hogy a dokumentáció nem készül el a június 30-i határidőre. Egy külső ügyvédi iroda bevonásával készülnek a számítások arra vonatkozóan, hogy mekkora összeget követelhet az önkormányzat. Horváth Csaba hozzátette, hogy egy igazságügyi szakértő fogja meghatározni a Bayer és a Zugló-Városközpont beruházó korábbi vállalásainak jelenértékét.

Victora Zsolt a 24.hu-nak nyilatkozva kritizálta a kerületvezetést, amiért lassan két éve nem hajtják végre a testület határozatát, és nem indították meg a pereket a jogos követelések érvényesítésére. A képviselő attól tart, hogy a kötelezettségszegés felelősségét a következő ciklusra, a Rózsa András vezette testületre akarják áttolni.

A Bayer-beruházás kapcsán a kormány több kormányrendelettel mentesítette a cégét a kerületi építési szabályok betartása alól, és az állam 244 milliárd forintért megvásárolta a készülő irodaépületeket. A cég több, korábban vállalt kötelezettség alól is kibújt, például nem épített P+R parkolót, és a közintézmények sem kaptak helyet a telken belül.

Két évvel ezelőtt, 2022 nyarán a képviselő-testület határozatot fogadott el a cégekkel szembeni fellépésről, amelyben feladatul adták a polgármesternek és a jegyzőnek, hogy készítsenek beszámolót a Bayer és a Zugló-Városközpont projektcég kötelezettségeinek teljesítéséről, és készítsék elő a bírósági eljárás megindítását. A dokumentumokat 2022. szeptember 30-ig kellett volna a közgyűlés elé terjeszteni.

A Bayerrel és a Zugló-Városközponttal kialakult konfliktus nyomán a kerület főépítészét, Dienes Jánost is menesztették tavaly októberben. Horváth Csaba tagadta, hogy a kirúgásnak köze lett volna Dienes negatív véleményéhez a cég szerződéstervezeteiről. Dienes kártérítési pert indított, amelynek legutóbbi tárgyalásán Tiba Zsolt vallomásában nem védte meg a polgármestert, és megerősítette, hogy a menesztés a Bayer-ügy miatt történt.