Mattia Zaccagni, az olaszok új hőse

Olaszország kiharcolta a továbbjutást az UEFA EURO 2024 csoportkörében, miután Mattia Zaccagni a 98. percben egyenlített Horvátország ellen. A 29 éves balszélső gólja nemcsak a mérkőzésen, hanem a magyar szurkolók szívét is megdobogtatta, hiszen ezzel a magyar válogatott is közelebb került a nyolcaddöntőhöz.

Az olasz válogatott és Horvátország összecsapásán sokáig úgy tűnt, hogy a horvátok megtartják előnyüket, ami a magyar csapat számára kedvezőtlen fordulatot jelentett volna. Azonban Zaccagni a hosszabbításban csodálatos mozdulattal a bal felső sarokba helyezte a labdát, így az olaszok 1-1-es döntetlent értek el, ami a továbbjutást és a magyar válogatott számára is kedvező helyzetet eredményezett.

A legendás Del Piero nyomdokain

Zaccagni nem csak a mérkőzés hőse lett, hanem azzal is beírta magát a futballtörténelembe, hogy góljával Alessandro Del Piero 2006-os világbajnoki elődöntőben szerzett találatát idézte meg. Del Piero akkor, a németek elleni meccsen, hasonlóan csodás mozdulattal talált a kapuba, és Zaccagni is ezt a mintát követte, amikor a horvátok elleni egyenlítő gólt szerezte.

Zaccagni, aki a mérkőzés 81. percében lépett pályára, korábban is bizonyította már, hogy képes fontos gólokat szerezni. A Lazio játékosaként például a Roma elleni derbin ő szerezte a győztes gólt, amellyel csapata a második helyen végzett a Serie A-ban.

A Serie A legszebb góljának szerzője

Zaccagni nem idegen a látványos találatoktól sem, hiszen még a Verona játékosaként a Spezia elleni mérkőzésen ollózott egy emlékezetes gólt, amelyet később a 2020–2021-es idény legszebbjének választottak. Profi pályafutását a negyedosztályú Bellaria Igeában kezdte, majd a harmadosztályú Veneziában folytatta, és 21 évesen mutatkozott be az élvonalban a Verona színeiben. A Lazio 2021-ben végleg megvásárolta őt a Veronától.

Az Európa-bajnokságon való részvételét majdnem elszalasztotta, mivel Luciano Spalletti szövetségi kapitány 29 fős kerettel készült, de három játékostól meg kellett válnia. Orsolini gyenge teljesítménye a Törökország elleni felkészülési mérkőzésen döntött Zaccagni javára, így ő került be a végső keretbe.

Az olaszok és a magyarok is örülhetnek Zaccagni hősies egyenlítő góljának, hiszen ezzel mindkét csapat közelebb került a továbbjutáshoz az UEFA EURO 2024-ben. A magyar válogatott továbbjutási esélyei jelentősen nőttek, köszönhetően a június 23-ai, Skócia elleni mérkőzésen aratott last minute-győzelemnek, amely ugródeszkát jelenthet az egyenes kieséses szakaszba való továbbjutásra.

Miközben izgatottan várjuk a további mérkőzéseket, a futballrajongók számára jó hír, hogy az Eb izgalmas mérkőzései közötti szünetekben sem kell unatkozniuk. Összegyűjtöttünk öt videojátékot, amelyekkel könnyedén elüthetjük az időt, és folyamatosan a futball lázában éghetünk. Az EA SPORTS FC 24, a Rocket League, a Football Manager 2024, a Football Drama és az eFootball 2024 mind-mind kiváló szórakozást nyújtanak a meccs nélküli napokon is.