Magyar válogatott sorsa a kezünkben: továbbjutás a láthatáron?

Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulója izgalmas pillanatokat tartogat a magyar válogatott számára. Csoboth Kevin hihetetlenül fontos góljával, a Skócia elleni meccs 100. percében, életben tartotta a továbbjutás reményét. A sorsunk azonban még nem dőlt el, hiszen a csoportkör hátralevő mérkőzései döntenek majd a magyar csapat sorsáról.

A vasárnapi Skócia elleni győzelem után a magyar válogatott még mindig versenyben van a továbbjutásért, de ehhez kedvező eredményekre van szükség a csoportkör hátralevő mérkőzésein. A magyar csapat játéka és a statisztikák (14 magyar lövés, ebből öt kaput eltaláló, szemben a skótok négy lövésével, melyből egy sem volt kapura veszélyes) ellenére a győzelmet csak a hosszabbítás utolsó perceiben sikerült kiharcolni.

A magyar válogatottat ért veszteség is, Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, arccsontja több helyen eltört a 69. percben.

A továbbjutás érdekében a magyar csapatnak a négy legjobb csoportharmadik közé kell kerülnie. Ehhez a csoportkör utolsó fordulójában olyan eredményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar válogatott becsússzon a nyolcaddöntőbe.

A hétfői játéknapon Spanyolország és Horvátország győzelmei után már csak egy olyan csoportra van szükség, ahol a harmadik helyezett kevesebb pontot gyűjt, mint a magyar csapat. Ha Anglia legyőzi Szlovéniát, a magyar válogatott továbbjutását már nem kell tovább számolgatni.

A keddi játéknapon a C és a D csoportban rendeznek mérkőzéseket, ahol szintén kedvező eredmények születhetnek a magyar válogatott számára. A D csoportban Ausztria esetleges nagyarányú veresége, a C csoportban pedig Anglia győzelme segíthet a magyaroknak.

A szerdai játéknapon az E és F csoportok mérkőzései dönthetnek. Az E csoportban minden csapatnak 3 pontja van, így itt döntetlenek esetén nincs esély a továbbjutásra. Az F csoportban viszont Csehország és Georgia döntetlenje után kedvező helyzet alakult ki, ahol a magyar válogatott továbbjutása még valószínűbbé válhat.

A magyar válogatott sorsa tehát még a saját kezében van, és ha a szerencse is mellénk áll, akkor Csoboth Kevin döntő gólja még nagyobb jelentőséggel bírhat a továbbjutás szempontjából. A hétfő esti eredmények után a magyar csapat továbbjutásának esélye 88,33%-ra nőtt.

A horvát válogatott drámai meccsén elveszítette a biztos továbbjutást jelentő csoportmásodik helyet, és csak matematikai eséllyel maradt versenyben. Horvátország sorsa most már egy sajátos együttállásoktól függ, amelyek között szerepel, hogy Portugália és Törökország is győzzön a zárófordulóban, valamint hogy Anglia legalább három góllal nyerjen Szlovénia ellen. A horvátok csalódottsága mellett Luka Modrić, a csapatkapitányuk, valószínűleg utolsó válogatott meccsét játszotta, ami különösen érzelmes pillanatokat hozott a meccs utáni sajtótájékoztatón.