Történelmi űrküldetés: Kína holdköveket hozott a Földre

Kína történelmi küldetésének eredményeként a Csang-o–6 űrszonda sikeresen hozott a Földre holdköveket a Hold eddig kevésbé erforszott túlsó oldaláról.

A kínai űrszonda, amely a világon elsőként gyűjtött mintákat a Hold távoli oldaláról, kedden tért vissza a Földre, és Belső-Mongóliában ért földet helyi idő szerint délután 2-kor. A Kínai Központi Televízió felvételein látható volt, ahogy a modul ejtőernyő segítségével ereszkedik le a pusztaságba.

A Csang-o–6 küldetés során a Hold déli sarkához közeli Aitken-medencében gyűjtött mintákat egy fúró és egy mechanikus kar segítségével volt képes begyűjteni. A visszatérő kapszula mintegy 2 kilogrammnyi holdport és kőzetet szállított, amelyeket először kínai tudósok, majd később nemzetközi kutatók is megvizsgálhatnak.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség vezetője, Zhang Kejian bejelentette, hogy a küldetés teljes sikerrel zárult. Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke gratulált a sikeres küldetéshez, és fontos mérföldkőnek nevezte azt az ország űrhatalommá válásának útján.

A CCTV állami televízió szerint a mintákat légi úton szállítják majd Pekingbe elemzésre, ahol a kutatók új információkat remélnek szerezni a Föld, a Hold és a Naprendszer születéséről. A korábbi Csang-o-5 küldetés során begyűjtött minták már hozzájárultak új ásványok felfedezéséhez és a Hold geológiai korának pontosabb meghatározásához.

A kínai űrprogram ambíciói nagyok: 2030-ig embereket szeretnének küldeni a Holdra, és egy holdbázis létrehozását is tervezik. Ennek érdekében előreláthatólag 2026-ban indítják útnak a Csang-o–7, 2028-ban pedig a Csang-o–8 küldetését, amelyek célja az lesz, hogy előkészítsék a holdbázis építését.

Az Egyesült Államok számára aggodalomra adhat okot Kína egyre dominánsabb szerepe az űrkutatásban. Bill Nelson, a NASA dolgozója szerint a két szuperhatalom közötti "űrverseny" fokozódhat, amelynek tétjei között szerepelhet a világűr felfegyverzése és az ott található erőforrások felhasználása is.

Az Európai Űrügynökség (ESA) műszaki munkatársa, Neil Melville-Kenney szerint az "űrverseny" újra fellángolása pozitív, és reméli, hogy a jövőben szélesebb körben is együttműködhetnek majd a kínai kollégákkal. Az ESA és a Kínai Nemzeti Űrügynökség októberben fog találkozni, hogy egyeztessenek a jövőbeli együttműködésekkel kapcsolatban.