Hosszú Katinka nyilatkozata az olimpiai kvalifikációról

Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, közösségi média bejegyzésében beszélt arról, hogy nem sikerült kijutnia a párizsi olimpiára, és úgy tűnik, nem is tervezi további próbálkozásokat az olimpiai szint elérésére.

A 35 éves sportoló, aki korábban már hat alkalommal vett részt az ötkarikás játékokon, a 200 méter vegyes számban próbálta meg a kvalifikációt a római Sette Colli (Hét Domb) elnevezésű nemzetközi versenyen, de ideje, 2:18.41 perccel, jelentősen elmaradt a szükséges 2:11.47 perces szinttől. Hosszú Katinka a közösségi médiában közzétett bejegyzésében köszönetet mondott a támogató üzenetekért, és megemlítette, hogy bár jó volt megpróbálni kijutni az olimpiára, úgy érzi, az úszásban már minden lehetséges célját elérte.

Az úszónő, aki kilencszeres világbajnok és tizenötszörös Európa-bajnok is, hozzátette, hogy a folyamat adja a boldogságot, nem a siker. Bejegyzésében Hosszú Katinka egy boldog évükről is beszámolt, és családi fotókat is megosztott, többek között a kislányáról és a férjéről. A 35 éves úszónak minden bizonnyal ez volt az utolsó lehetősége a karrierje során, hogy olimpián versenyzhessen, bár a bejegyzésében humorral vegyesen megjegyezte: "Mondanám, hogy majd legközelebb sikerül..." és nevető emojival zárta a posztját.

Az olimpiai kvalifikáció nehézségeit nem csak Hosszú Katinka érezte meg, hanem más sportágak versenyzői is. Athing Mu, a 800 méteres síkfutás olimpiai címvédője bukott az amerikai atlétikai válogatón, és miután fellebbezését elutasították, eldőlt, hogy Párizsban nem szerezheti meg újra a szám aranyérmét. A tokiói bajnoknő a eugene-i döntőben kétszáz méter után esett el, és bár célba ért, a válogatási szabályok szerint nem került be a legjobb három közé, így nem lehet ott a párizsi rajtnál. A 22 éves atléta váltóban – a 4x400-as stafétával ugyancsak aranyérmet szerzett Tokióban – még kiharcolhatja a párizsi indulást.