Gena Rowlands, az Alzheimer-kór küzdelmével szembenézve

A hollywoodi színészlegendának, Gena Rowlandsnak, aki több mint hét évtizedes karrierje során 2 Oscart és egy tiszteletbeli aranyszobrocskát is nyert, most saját életében kell szembenéznie az Alzheimer-kórral.

Gena Rowlands, a 94 éves színésznő, akit leginkább a Szerelmünk lapjai című romantikus film idősebb Allie karakterének megformálójaként ismerhet a közönség, Alzheimer-kórral küzd. A filmben Rachel McAdams karakterének idősebb énjét alakította, aki szintén e betegséggel nézett szembe. Rowlands hollywoodi karrierje során jelentős elismeréseket kapott, többek között 2 Oscart és egy tiszteletbeli aranyszobrocskát is magáénak tudhat.

A színésznő betegségéről fia, Nick Cassavetes számolt be, aki elmondta, hogy édesanyja az elmúlt öt évben küzd a kórral, és már a demencia végstádiumában van. Cassavetes megosztotta, hogy mennyire ironikus a helyzet, hiszen édesanyja a vásznon is megjelenítette ezt a betegséget, és most saját maga is ezzel a súlyos állapottal néz szembe.

A rendező, színész Nick Cassavetes az Entertainment Weeklyvel osztotta meg a hírt, miközben visszatekintett a Szerelmünk lapjai 20. évfordulójára, amikor együtt dolgoztak a filmben. - Anyukámat castingoltam az idősebb Allie szerepére, a film készítése során sok időt töltöttünk azzal, hogy beszélgettünk az Alzheimer-kórról, és arról, hogy hitelesen akarjuk átadni ezt a betegséget, nos most Alzheimer-kórban szenved, ennek pedig már öt éve - mesélte a rendező.

Nem csak filmbeli karaktere, de a színésznő édesanyja, Lady Rowlands is demenciával küzdött. Rowlands az O magazinnak adott interjút 2004-ben, ahol arról beszélt, hogy édesanyja demenciával folytatott küzdelme hogyan befolyásolta döntését, Allie szerepét illetően. - Ez a legutóbbi film - a Nicholas Sparks regénye alapján készült The Notebook - különösen nehéz volt, mert olyan karaktert játszom, aki Alzheimer-kóros. Édesanyámmal keresztülmentem ezen, és ha nem Nick rendezte volna a filmet, nem hiszem, hogy belevágtam volna, egyszerűen túl nehéz lett volna. Kemény, de csodálatos film volt - fogalmazott a színésznő.

Cassavetes emlékei szerint a Szerelmünk lapjai forgatásán fennakadások is voltak. A stúdió vezetői szerették volna, ha Rowlands karaktere a történet végén jobban sír, amikor emlékei visszatérnek. Amikor a rendezőnek közölnie kellett az anyjával, hogy ennek megfelelően újra kell forgatniuk pár jelenetet, a veterán színésznő nem volt elégedett, és kérdőre vonta: "Hadd tisztázzam a dolgot. Az én alakításom miatt forgatunk újra?" Végül az újraforgatás során Rowlands megmutatta profizmusát, és a szükséges érzelmi mélységet hozta a jelenetekhez.

Végső soron Cassavetes nagyon büszke a filmre, amit az édesanyjával közösen készítettek, ami szerinte húsz év után is töretlenül a romantikus filmek toplistáján helyezkedik el. - Mindig megdöbbentő, hogy ennyi idő eltelt, de van értelme. Csak örülök, hogy létrejött - mondta a rendező.

Gena Rowlands a Szerelmünk lapjain kívül olyan ismert filmekben játszott, mint a Glória, a Szeress, ha tudsz!, a Hat hét, hat tánc, vagy az Éjszaka a Földön.