Űrszemét miatt perel a NASA ellen egy floridai család

Egy floridai család beperelte a NASA-t, miután egy űrszemét darabja a házukra zuhant. A Nemzetközi Űrállomásról indított elhasznált akkumulátorcsomag egyik darabja átszakította a tetőt, a mennyezetet és a padlót is.

A Nemzetközi Űrállomás legénysége 2021-ben indította útnak a 2,6 tonnás, elhasznált akkumulátorcsomagot, amely többéves keringés után 2024 márciusában lépett be a Föld légkörébe. Habár a legtöbb része elégett, egy darab mégis elérte a földet és egy floridai házat talált el. A baleset során szerencsére senki sem sérült meg, de jelentős anyagi kár keletkezett. A NASA a tárgyat begyűjtve megállapította, hogy az valóban az űrszemét egy darabja volt.

A család ügyvédje, Mica Nguyen Worthy szerint ügyfelei kártérítést követelnek a NASA-tól az anyagi kár és a lelki megpróbáltatások miatt. Alejandro Otero tulajdonos fia a baleset idején otthon tartózkodott, így a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés.

Az Európai Űrügynökség adatai szerint évente körülbelül 200-400 ember alkotta tárgy tér vissza a Föld légkörébe, és az ilyen kontrollálatlan visszatérésnél nagyjából 1:10000 az esélye annak, hogy veszélyt jelentsen.

A Gizmodo szerint rendkívül ritka, hogy ilyen baleset történjen, és valószínűleg ez az első eset, hogy a NASA-t emiatt beperelik. Várhatóan az űrügynökség kártalanítja majd a családot, de a kártérítés összegéről egyelőre nincsenek információk.