Az UEFA rekordbevételre számít a 2024-es Európa-bajnokságtól

Több mint egy hete kezdődött a 2024-es Európa-bajnokság, amely a korábbiaknál is nagyobb nézettséget és bevételeket hozhat az UEFA számára. A szervezet becslései szerint a bajnokság akár 2,4 milliárd eurós (950 milliárd forint) bevételt is generálhat, ami 25 százalékos növekedést jelent a korábbi, 2021-es tornához képest.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 1954-ben jött létre, és mára 55 tagországot számlál. A bevételek folyamatosan nőnek, és a 2024-es Európa-bajnokság három fő bevételi forrása a közvetítési jogok eladása, a szponzorációk és a jegyeladások lesznek. A közvetítési jogokból 2021-ben 1,1 milliárd eurót (360 milliárd forint), míg a szponzorációkból és a jegyeladásokból további jelentős összegeket remél az UEFA. A németországi stadionokban mintegy 2,8 millió néző várható, ami körülbelül 400 millió euró (160 milliárd forint) pluszbevételt jelenthet a szervezetnek.

A szervezés költségei 650 millió euróra (260 milliárd forint) rúgnak, amit csökkent a Németország által nyújtott támogatás. A részt vevő 24 csapatnak összesen 331 millió eurót (130 milliárd forint) fizet az UEFA, amely összeg a teljesítménytől függően változik. Egy csapat akár 28,3 millió eurót is vihet haza, ha minden mérkőzését megnyeri.

A klubok sem maradnak ki a haszonból, hiszen az UEFA 240 millió eurót (95 milliárd forint) oszt szét azok között, amelyek játékosokat adtak a válogatottakhoz. 2021-ben a Chelsea kapta a legtöbb pénzt, 5,1 millió eurót.

Németország számára is jelentős bevételt hozhat a rendezés, hiszen a turisták várhatóan 1 milliárd eurót költenek majd az országban. A Deutsche Welle szerint a sörfogyasztás és a bolti költések is jelentősen növekedhetnek a bajnokság alatt.

Az UEFA a nyereségét jellemzően visszaforgatja a futballba, és a mostani bevételek egy részét is a HatTrick programra tervezi fordítani, amelyből stadionokat, képzési központokat és kis pályákat építenek és újítanak fel Európa-szerte.