Az Oracle szerint jelentős veszteségeket okozhat a TikTok amerikai betiltása

Az Oracle éves jelentése rámutat, hogy a TikTok amerikai betiltása jelentős hatással lehet a vállalat üzleti eredményeire, amit Joe Biden elnök áprilisi törvényjavaslata és a kínai tulajdonosi szerkezet körüli aggodalmak is súlyosbítanak. Az Oracle hétfői éves jelentésében elismerte, hogy a TikTok esetleges amerikai betiltása komoly hatással lehet a szoftvercég üzleti eredményeire. Az ügy hátterében Joe Biden amerikai elnök áprilisi törvényjavaslata áll, amely arra kötelezi a kínai ByteDance céget, hogy kilenc hónapon belül adja el a TikTokot, különben az alkalmazás tiltólistára kerülhet az Egyesült Államokban.

A TikTok tulajdonosi szerkezete már régóta feszültségek forrása az Egyesült Államokban, mivel sokan attól tartanak, hogy a felhasználói adatok Kínába juthatnak. Jelenleg az Oracle biztosítja a felhő-infrastruktúrát a TikTok számára, amelynek több mint 150 millió felhasználója van az USA-ban. Ha az Oracle nem tudja biztosítani ezeket a szolgáltatásokat a TikTok számára, és ha nem tudja időben átcsoportosítani ezt a kapacitást, az kedvezőtlenül befolyásolná a bevételeiket és nyereségüket.

A TikTok és a kínai tulajdonosi körrel kapcsolatos aggodalmak egészen 2020-ig nyúlnak vissza, amikor Donald Trump akkori elnök szorgalmazta az amerikai eszközök eladását vagy elidegenítését. Ez nyomás alá helyezte a ByteDance-t, amely tárgyalásokba kezdett többek között a Microsofttal is, végül azonban az Oracle lett az, aki részt vett egy olyan javaslat kidolgozásában, amely lehetővé tette volna, hogy a TikTok továbbra is működhessen az USA-ban.

A TikTok továbblépett egy Project Texas nevű kezdeményezéssel, amelynek célja, hogy az amerikai felhasználók adatai kizárólag az országon belüli Oracle felhőinfrastruktúrán fussanak. A projekt keretében az Oracle felelős lenne az alkalmazás összeállításáért és harmadik féltől származó alkalmazásboltokba való eljuttatásáért is. "Az egyetlen dolog, amit elmondhatok, hogy kiváló kapcsolatunk van a TikTok embereivel" - mondta ezzel kapcsolatban Safra Catz, az Oracle vezérigazgatója egy 2022-es konferenciahíváson.

A Biden által idén aláírt törvénytervezet és annak következményei miatt a TikTok pert indított arra hivatkozva, hogy a döntés sérti az első alkotmánymódosítás szólásszabadság-védelmét. Frank McCourt ingatlanbefektető és Steven Mnuchin volt pénzügyminiszter érdeklődést mutatott ugyan a TikTok megvásárlása iránt, de végül nem jött létre üzlet.

Az Oracle nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mennyit keresnek az együttműködésből. Az Evercore elemzői szerint azonban ha a TikTok évi 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le Amerikában, akkor ennek 3-5 százalékát költheti felhőinfrastruktúrára, ami 480-800 millió dollárt jelentene évente. Kontextusba helyezve: az Oracle felhőinfrastruktúra-bevétele ebben az időszakban összesen 6,9 milliárd dollár volt. Az Oracle árfolyama idén eddig 32,6 százalékkal került feljebb.