Az anyatejgyűjtő állomások rendszerének átalakítása és a Nemzeti Anyatejbank létrehozása

A kormányhatározat értelmében átalakítják az anyatejgyűjtő állomások rendszerét, és társadalmi vitára bocsátották a leadott anyatejért járó pénz emelésének javaslatát, valamint a Nemzeti Anyatejbank létrehozását tervezik.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, és támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel férjen hozzá a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez. Ennek érdekében Pintér Sándor belügyminiszternek és a jövő héten hivatalba lépő Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszterrel együttműködve 2024. október 31-ig kell részletes szabályozási javaslatot készíteniük az anyatejgyűjtő állomások működési és jogszabályi feltételeinek, valamint finanszírozási szabályainak módosítására. Emellett Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, és felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét, minden vármegyére kiterjedően.

A kormány arra is felszólította a két minisztert, hogy intézkedjenek a szoptatás és anyatejes táplálás népszerűsítése, valamint a donor anyatej leadásának ösztönzése érdekében. Emellett gondoskodniuk kell a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról, amire 2026. december 31-ig van határidő.

A társadalmi vitára bocsátott javaslat szerint 2025. január 1-től emelkedne a leadott anyatejért járó pénz. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, hogy az idén januárban literenként 2700 forintról 3500 forintra emelt adómentes juttatást további emelésre kerül sor, literenként 5400 forintra. Az intézkedés célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak, mivel a jelenleg begyűjtött donor anyatej többszörösére lenne szükség Magyarországon ahhoz, hogy minden arra rászoruló csecsemőnek elegendő legyen.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes jelezte, a kormány szeretné, ha az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.