Nemzeti anyatejbank létrehozását tervezi a kormány

A kormány tervei szerint létrejönne egy nemzeti anyatejbank, amelynek célja, hogy minden rászoruló koraszülött és csecsemő egyenlő eséllyel juthasson hozzá a szükséges donor anyatejhez. Dr. Mangó Gabriella háziorvos szerint az anyatejes táplálás különösen fontos a csecsemők számára, különösen az első hetekben.

Az anyatej jelentősége a csecsemők számára vitathatatlan, különösen a koraszülöttek esetében, akiknek az immun- és bélrendszerének fejlődéséhez elengedhetetlenek az anyatejben található immunanyagok. Dr. Mangó Gabriella szerint azonban az anyatejes táplálás egyre kevésbé népszerű, mivel sok esetben kényelmesebb a tápszer használata, ami több szabadságot biztosít az anyukáknak.

A háziorvos elmondása szerint az anyatej pótlására és donorokra azért van szükség, mert nem minden anya képes elegendő anyatejet termelni. A védőnők helyi szinten igyekeznek segíteni az elosztásban, különösen a kisebb településeken. Az anyatejadónak azonban több vizsgálaton kell átesnie, és megyei szinten csupán néhány gyűjtő állomás érhető el, ami akár 30-40 kilométeres utazást is igényelhet. Az anyatejet a háziorvosok írhatják fel, legfeljebb 800 ml mennyiségben, 30 napra.

Jelenleg az anyatejért fizetett összeg 3500 forint/liter, amit a kormány 5400 forintra kíván emelni. Dr. Mangó Gabriella szerint ez ösztönözheti az anyatej donorokat, de figyelni kell arra, hogy ne alakuljon ki hamisítás, például az anyatej felhígításának lehetősége.