Horvátországi utazók figyelem: Nyáron drágább lesz az autópályadíj

A Horvát Autópályákat Kezelő Vállalat (HAC) bejelentése szerint 2023 nyarán ismét életbe lép a nyári tarifa, ami tíz százalékos emelkedést jelent az autópályadíjakban július 1-től szeptember 30-ig.

A nyári tarifát először 2017-ben vezették be, azonban az elmúlt négy év során a koronavírus-járvány és a gazdasági válság következtében nem alkalmazták ezt a gyakorlatot. A díjmentesség részét képezte a kormány által a polgárok és a gazdaság támogatására létrehozott intézkedéscsomagnak.

A HAC szerint a szezonális díjak bevezetésének oka, hogy az éves forgalom jelentős része, körülbelül 40 százaléka a nyári hónapokban koncentrálódik. Ez idő alatt nőnek meg jelentősen a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségek.

Az autósok továbbra is élvezhetik az elektronikus ENC-készülék nyújtotta kedvezményeket, amelyek a szezonban 21, míg a szezonon kívül 33 százalékos engedményt biztosítanak. Az ENC-készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban szerezhetők be 15 euróért, és készpénzzel is feltölthetők. A feltöltött összeg akár a következő évben is felhasználható.

Az ENC-készülék használatával elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, mivel az ENC feliratú kapunál gyorsan, néhány percen belül tovább lehet haladni. A készüléket a szélvédőnél kell tartani, és a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd automatikusan nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról a következő ENC feliratú kapu regisztrálja, és levonja az útdíjnak megfelelő összeget, amely a készülék kijelzőjén látható, így az autósok mindig tudhatják, mennyi pénz maradt a készüléken.

Mint írtuk, az utazások az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak. Ugyanakkor az Insura kutatása szerint a válaszadók 11 százaléka idén nem tud nyaralásra költeni. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra.