OTP Bank emeli a lakáshitelek kamatát

Az OTP Bank bejelentette, hogy július 1-jével emeli a lakáshitelek kamatát, ezzel pedig túllép az önkéntes THM-plafonon.

Május végén Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra kérte a bankokat, hogy június 30-áig tartsák fenn a lakáshitelek önkéntes TMH-plafonját. Az OTP Bank az elsők között döntött a lakáshitelkamatai emeléséről, amely július 1-jével lép életbe.

Az OTP Banknál a végig fix lakáshitelek kamata 6,99%-ról 7,99%-ra nő, míg az 1×1 lakáshitel kamatszintje 7,74%-ra emelkedik, amit a Bankmonitor szúrt ki. Habár a kamatemelés tény, a hiteligénylők számára elérhető tényleges minimális kamatszint a júniusban érvényes 6,67% maradhat, mivel több tényező függvényében kamatkedvezmények érhetők el.

A nagybank ezzel a lépésével a 2023 októberében bevezetett, majd 2023 januárjában 7,3%-ra csökkentett önkéntes THM-plafon fölé emelkedik. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a versenytárs bankok is követhetik a kamatemelési trendet.

A kamatemelés hátterében álló okok között szerepel az állampapírhozamok és a BIRS emelkedése, valamint az, hogy Nagy Márton csak június 30-áig kérte a THM-plafon fenntartását. Június folyamán még a táblázatban szereplő kondíciókkal voltak elérhetők a legjobb piaci kamatozású lakáshitelek, de július elején várhatóan ezek a feltételek jelentősen megváltoznak.