Pénzmosás Vácon és Ukrajna béketerve

Egy váci férfi internetes álláskeresés közben pénzmosásba keveredett, míg Ukrajnában Zelenszkij elnök a háború befejezésére irányuló részletes tervet ígér még az idei évre.

Egy 29 éves váci férfi az interneten talált egy állást, amelynek keretében egy ismeretlen munkaadó bankszámlaszámát adta meg, és a rá érkező 1,3 millió forintból 100 ezer forintot megtarthattak volna, a többit pedig Budapestre kellett volna vinni. A férfi azonban nem akart utazni, így a csalók azt kérték tőle, hogy a pénzt dobja egy kukába Vácon. A nyomozók kiderítették, hogy a pénzt egy szécsényi sértett számlájáról utalták át, és további 2 millió forintot is átutaltak egy ukrán férfinak. A váci férfit a rendőrök elfogták, pénzmosás miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és letartóztatását kezdeményezték, míg a 35 éves ukrán férfit kedden fogták el, aki beismerte a bűncselekményt[^police.hu].

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna egy "világos és részletes" béketervet dolgoz ki, amely az idén elkészül, és amely az energia, az élelmezésbiztonság és a csereprogramok (swapok) kérdéseit fogja részletezni. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a békeformula összes többi pontját is kidolgozzák majd, és egy átfogó tervet készítenek, amelyet a világ többsége támogatni fog. Az elnök azonban megjegyezte, hogy a béketerv sikeressége nem csak Ukrajnától függ, hanem számos külső tényezőtől is.