Orbán Balázs üzenete David Pressmannek: "Saját portáján söprögessen"

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója üzenetet küldött David Pressmannek, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének, amelyben arra kéri, hogy inkább a saját országában zajló eseményekkel foglalkozzon.

Orbán Balázs szerint a szuverenitásvédelmi törvény azoktól védi Magyarországot, mint Pressman, akik külföldről próbálnak beavatkozni a magyar politikai folyamatokba. A politikai igazgató hozzátette, hogy a nagykövetnek inkább a saját hazájában történő politikai eseményekre kellene összpontosítania.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének csütörtöki sajtóközleményében aggodalmukat fejezték ki a magyar szuverenitás helyzete miatt. Ezután következett be az a vizsgálat, amelyet a Szuverenitásvédelmi Hivatal indított a Transparency International Magyarország Alapítvány és az Átlátszó ellen. Matthew Miller, a nagykövetség szóvivője szerint a magyar kormány tevékenysége, amely a független szervezetek zaklatására, megfélemlítésére és megbüntetésére irányul, ellentétes a demokratikus kormányzás és a jogállamiság elveivel.

A közelmúltban éles vita bontakozott ki David Pressman nagykövet és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között. Pressman vasárnap a hivatalt a félelemgépezet részének nevezte, amire válaszul azt a javaslatot kapta, hogy a magyar szabályozás megítélését hagyja a magyar emberekre.

Orbán Balázs közösségi oldalán reagált a történtekre, hangsúlyozva, hogy a szuverenitásvédelmi törvény célja az átláthatóságon keresztül harcolni a magyar politikába való külföldi beavatkozás ellen, ami erősíti a demokráciába vetett hitet. Úgy véli, hogy Pressman és az Egyesült Államok ezen keresztül próbál beavatkozni Magyarország belügyeibe.

Orbán Balázs üzenetében tanácsot is adott: "Pressman nagykövet úrnak és az amerikai kritikusoknak pedig azt tanácsolnám, hogy először mindenki a saját demokratikus folyamataira koncentráljon… például a jelenleg zajló amerikai választásokra…" – zárta gondolatait.