Ukrajnai New Yorkban civil áldozatok

Legkevesebb négy polgári személy halt meg pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck megye New York nevű település elleni orosz támadásban, további civil áldozatok pedig az ország északi és déli részében estek az orosz tüzérség áldozatául.

A Donyeck megyei New York település és a szomszédos Toreck városa június közepe óta sűrűn kerülnek orosz légitámadások célkeresztjébe, mivel Oroszország előretörést tervez a régióban. Volodimir Filaskin, Donyeck megye közigazgatási vezetője a Telegramon keresztül közölte, hogy a támadásban négy ember életét vesztette és további kettő megsebesült.

Harkiv megyében, ahol Oroszország májusban indított szárazföldi offenzívát, egy 56 éves nő halt meg egy határ menti faluban orosz tüzérségi támadás következtében. A Herszon megyében történt dróntámadásban egy férfi vesztette életét, és tüzérségi lövedékek két másik embert sebesítettek meg. Május hónapban az ENSZ jelentése szerint összesen 174 igazolt haláleset történt, ami a háború kezdete óta a legtöbb civil áldozatot jelentő hónap volt.

Dnyipróban, egy közép-ukrajnai városban, egy nyolcemeletes lakóépületet részben lerombolt egy orosz rakéta, és a kormányzó, Szerhij Liszak szerint sokan megsebesültek a támadásban.

A cikkben említett New York nevű település nem azonos az Amerikai Egyesült Államokban található várossal. Az ukrán New York elnevezése mögött több elmélet is áll, egyesek szerint egy Amerikából érkezett vállalkozó vagy helyi méltóság nevezte el így, mások szerint a név a mennonita telepesek által lakott Észak-Németországban található Jork városára utal.