A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának helyzete és beruházásai

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára kapcsán felmerült pletykákra reagálva a vállalat megerősítette, hogy a beruházások a tervek szerint haladnak, annak ellenére, hogy az iparági nehézségek nyomán hírek jelentek meg a gyárberuházás elhalasztásáról.

A járműiparban érzékelhető bizonytalanság ellenére a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős árbevétel-növekedést és profitnövekedést ért el az elmúlt évben. Az árbevétel 26 százalékkal, az adózott eredmény pedig 4 százalékkal nőtt a 2022-es adatokhoz képest. A gyártott személyautók száma is növekedett, 2022-ben 150 ezer, míg 2023-ban körülbelül 174 ezer darab jármű gördült le a szalagokról. Azonban a nyereségnövekedés üteme 2023-ban csökkent, és az üzemi eredmény 13 százalékkal zsugorodott. Az anyagköltségek jelentős emelkedése mellett a munkavállalók béreit is 24 százalékkal emelték, de a 2024-re vonatkozóan már csak 8 százalékos béremelkedést terveznek.

A Mercedes-Benz a kecskeméti gyár bővítésére 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal tervezett bővülni, amelyhez az állam 14 milliárd forinttal járult hozzá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a beruházás révén a gyár mérete megduplázódhat. Az új MMA és MB.EA platformokra épülő modellek gyártása 2024-től, illetve 2025-től kezdődik. A bővítés eredményeként háromezer új munkahely jöhet létre, és egy akkumulátorbeszerelő-üzem is épül.

A kecskeméti hírportál, a kecsup.hu értesülései szerint a második gyár megnyitása 2025 helyett csak 2026-ban várható, de a cég ezt cáfolta, és azt közölte, hogy az építési munkálatok a terveknek megfelelően haladnak. A befektetett eszközök értéke jelentősen nőtt, ami a beruházások és beruházási előlegek értékének növekedésével magyarázható. A mérlegben azonban utalás történik az üzemépítés csúszására, de konkrétumokat nem tartalmaz.

A 24.hu információi szerint a Mercedes már tavaly elvetette a gyár méretének megduplázását, és a tervek módosítása egy stratégiaváltás része lehet az elektromobilitás terjedésének lassabb üteme miatt. A vállalat azonban továbbra is több mint 1 milliárd eurót fektet a gyár bővítésébe, és az új egységek a legmodernebb technológiával készülnek el. A vállalat 2022 decemberében bejelentette, hogy egy új csarnok épül az MMA- és az MB.EA-platform új modelljeihez tartozó akkumulátorok beszerelésére, és a bővítésnek köszönhetően több mint 3000 új munkatársat vesznek fel.

Jens Bühler, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a kiterjedt átalakítási munkálatok és az új modellekre történő felkészülés miatt áll át kétműszakos munkarendre, és cáfolta, hogy ez az autóipart érintő nehézségek miatt lenne szükséges.