Ukrajna részletes béketervet dolgoz ki év végéig

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna év végéig egy világos béketervet dolgoz ki. A bejelentést Zelenszkij a szlovén elnökkel, Natasha Pirc Musarral tartott tájékoztatóján tette.

Zelenszkij elmondása szerint Kijev három részletes terven dolgozik, amelyek az energiával, az élelmezésbiztonsággal és a csere-kereskedelemmel kapcsolatosak, és ezekre a területekre a közeljövőben készülnek tervek. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy fontos egy olyan terv bemutatása, amelyet a világ nagy része támogatni fog, hozzátéve, hogy a háború befejezése nem csak rajtuk múlik.

A békecsúcsot követően Ukrajna további átfogó terveket is kidolgoz az ukrán békeképlet egyéb pontjaira, amelyek később kerülnek a nemzetközi partnerek asztalára. Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna növeli a technológia, a drónok, a tüzérség és az elektronikus hadviselés gyártását, hogy erősebb legyen a harctéren.

Június közepén Svájcban megrendezett békecsúcson több mint 100 delegáció gyűlt össze az ukrajnai háborúról, és június 28-án már 90 aláírás szerepelt a békecsúcs záróközleményén. Kijev tervei szerint az év vége előtt szeretnék megtartani a békecsúcs második ülését Szaúd-Arábiában.