Az EU-ból kiutasított nem uniós állampolgárok száma

Az Európai Unió tagállamai 2024 első negyedévében összesen 103 515 nem uniós állampolgárt szólítottak fel a területük elhagyására, és 30 570 személyt küldtek vissza származási országukba kiutasítási határozat alapján – tájékoztatott az Eurostat.

Az Eurostat adatai szerint a kiutasítási határozatok száma kis mértékben, 2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, míg a ténylegesen kiutasítottaké 6 százalékkal emelkedett. A kiutasítottak többsége, 85 százaléka egy EU-n kívüli országba távozott.

Franciaországban, Németországban és Belgiumban volt a legmagasabb az elhagyásra kötelezett nem uniós állampolgárok száma, míg a ténylegesen kiutasítottak tekintetében Franciaország, Németország és Svédország vezetett. Magyarország esetében 970 kiutasító határozat született, és ebből 450 fő hagyta el az országot.

A kiutasított nem uniós állampolgárok között az algériai és marokkói állampolgárok voltak a legnagyobb arányban, 7-7 százalékkal, míg a törökök 6 százalékot, a szíriaiak és a grúzok pedig 5-5 százalékot képviseltek. A kiutasítást követően hazatérők között a grúzok voltak a legtöbben, 9 százalékkal, az albánok és törökök 6-6 százalékkal, míg a kolumbiaiak, marokkóiak, algériaiak és szíriaiak 4-4 százalékkal szerepeltek.