A zsíros ételek fogyasztása növelheti a szorongást

Egy új kutatás szerint a zsíros ételek fogyasztása összefüggésbe hozható a szorongás kialakulásával, amely hosszútávon növelheti a szorongásos tüneteket. A Colorado Boulder Egyetem által végzett tanulmány kimutatta, hogy bár az állati eredetű zsírok rövid ideig megnyugtathatják az agyat, hosszabb távon éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

A kutatók laboratóriumi körülmények között hím patkányok bélflóráját vizsgálták, és megállapították, hogy a telített zsírok zavart okoztak a rágcsálók viselkedésében. Az állati termékekből származó zsírok hatására az agyban olyan ingerületátvivő anyagok szabadultak fel, amelyek fokozták a szorongást.

Christopher Lowry, a tanulmány vezető szerzője szerint a zsíros ételek hatása túlmutat az elhízás és a szívbetegségek kockázatán. A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy ezek az ételek az agyra gyakorolt hatásuk révén elősegíthetik a szorongás kialakulását is.

A WHO adatai szerint a szorongás a legelterjedtebb mentális zavar világszerte, több mint 300 millió embert érint. A szorongásos rendellenességek többféle formában jelentkezhetnek, és jelentős hatással lehetnek az érintettek mindennapi életére.

Az egészséges táplálkozás és életmód fontosságát tovább erősíti az Alzheimer-kór kutatásában elért új áttörés is. A Bostoni Egyetem tudósai által kifejlesztett mesterséges intelligencia algoritmus képes az enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvedők beszédmintáiból előrejelezni, hogy kialakulhat-e náluk a jövőben Alzheimer-kór. Az algoritmus 78,5 százalékos pontossággal képes megjósolni a betegség kialakulását, ami lehetőséget ad a korai beavatkozásra és a betegség lefolyásának lassítására. Ez az újfajta vizsgálat gyorsan és olcsón elvégezhető, akár egy otthon rögzített hangfelvétel is elegendő hozzá. Az időben történő felismerés és kezelés jelentősége kiemelkedő, hiszen a szorongás és az Alzheimer-kór is jelentős hatással lehet az érintettek életminőségére és mindennapi tevékenységeire.