Varga sérülése és a válogatott helyzete

A skót-magyar mérkőzés a futball-Európa-bajnokság eddigi egyik leggyengébb találkozója volt, de a magyar válogatott játéka az idő előrehaladtával javult. A csapat elsősorban az akarati tényezőkben jeleskedett.

A magyar válogatott konzervatív védekezést alkalmazott, amelyet a sérülések és a játékosok terheltsége is indokolt. Szoboszlai hiányában Varga és Sallai, valamint a zónázó Styles és Schäfer alkották a védelmi rendszert. A skótok elleni védekezés során a magyar csapat többször is hatékonyan lépett fel, különösen Botka és Schäfer duplázása emelkedett ki. A magyar válogatott több alkalommal is sikerrel kényszerítette a skótokat visszapasszokra, és több magas letámadást is láthattunk a magyaroktól.

A skótok 3 védős, box középpályás, 1 csatáros és 2 szárnyvédős formációval próbálkoztak, de a magas labdabirtoklási fölénnyel sem tudtak érdemi helyzeteket kialakítani. A magyar első vonal hatékonyan akadályozta meg a skót támadásokat, és a skótok támadói nem tudtak összehangoltan és pontosan játszani.

A magyar válogatott támadó ötletei között voltak rövid időre felvillanó megoldások, de a hosszú passzok domináltak a biztonsági játékban. A skótok letámadási mutatója magas volt, ami a magyar csapat biztonságibb játékát indokolta. A magyar válogatott csak a 25. percben kezdett el aktívabban passzolni, de ezek az akciók gyakran pontatlanság miatt nem vezettek eredményre.

A magyar válogatott játéka a második félidőben javult, és több támadást tudott indítani. Szoboszlai sérülése ellenére is próbálkozott, de a csapat elsősorban Schäferrel és Sallai vezetésével mutatott erőt. A magyar válogatott a meccs végén több helyzetet is kialakított, és a Csoboth Kevin által vezetett támadások is veszélyesek voltak.

A mérkőzés végén Varga Barnabás sérülése után egyértelművé vált, hogy Szoboszlai nélkül a magyar válogatott nehezen tudja megtalálni a játékát. Ennek ellenére a csapat akarati tényezőkben mutatott nagyszerű teljesítményt, és a játékosok közötti összetartás is dicséretes volt. A mérkőzés utáni nyilatkozatokból is kiderült, hogy a magyar válogatott tudatosan választotta a biztonságosabb játékot, amely a második félidőben javult.