Európai Parlamenti képviselők átvették megbízólevelüket

A júniusi európai parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők hétfőn átvették megbízólevelüket.

Az ünnepélyes eseményen összesen 15 képviselő vehette át a dokumentumokat. A Fidesz-KDNP képviselői közül Deutsch Tamás, Gál Kinga, Hölvényi György, Szekeres Pál, Ferenc Viktória, Vicsek Annamária, Győri Enikő, László András és Schaller-Baross Ernő részesültek ebben az elismerésben, míg Gyürk András és Győrffy Balázs távol maradtak. A Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) képviselői közül Magyar Péter, Tarr Zoltán, Kulja András, Lakos Eszter és Gerzsenyi Gabriella, valamint a Mi Hazánk Mozgalom részéről Borvendég Zsuzsanna vették át megbízólevelüket.

További képviselők, mint Dávid Dóra és Kollár Kinga a Tisztelet és Szabadság Pártból, továbbá Dobrev Klára és Molnár Csaba (DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek) később kapják meg megbízólevelüket.

A megbízólevelek átadását Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke végezte az Országgyűlés Barankovics István Irodaházában.

Sasvári Róbert köszöntőjében felidézte, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én tűzte ki az Európai Parlament tagjainak választását június 9-ére, a lebonyolításban pedig több ezer ember dolgozott. Hozzátette, hogy a választás igen magas, csaknem 60 százalékos részvétel mellett zajlott, közel 4,6 millió választópolgár adta le szavazatát.

A Nemzeti Választási Bizottság június 14-én állapította meg az EP-választás eredményét, amely június 19-én emelkedett jogerőre, és ezt követően öt munkanap áll rendelkezésre a megbízólevelek átadására.

Sasvári Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy 2024. július 1-jétől december 31-éig Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ami az uniós intézményi ciklusváltás idejére esik.

Az EP-képviselők kulcsszerepet játszanak korunk olyan fontos kérdéseiben, mint az éghajlatváltozás, a migráció, az emberi jogok és a pénzügyi piacok szabályozása. Sasvári Róbert arra kérte a képviselőket, hogy mindig hallják meg a választópolgárok hangját, folytassanak konzultációkat szakmai szervezetekkel, és gondoskodjanak róla, hogy az Európai Parlamentben minél több vélemény és álláspont meghallgatást nyerjen.

A június 9-ei választások eredményeként a Fidesz-KDNP listájáról 11, a Tisztelet és Szabadság Párt listájáról 7, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek listájáról 2, míg a Mi Hazánk Mozgalom listájáról 1 képviselő szerzett mandátumot az Európai Parlamentben.