Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány: Milliárdos támogatások és veszteséges leányvállalatok

A Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztériumhoz közel álló Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA) jelentős állami támogatást kapott az elmúlt években, miközben az alapítványnak ajándékozott állami cégek veszteségesek lettek. Az alapítvány 2023-as beszámolója szerint 5,4 milliárd forint támogatást és 507 millió forint kamatbevételt könyvelhetett el.

A KEOMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Szijjártó Péter külügyminiszter helyetteseként is tevékenykedik. Az alapítvány vezetőségében további kormányhoz közel álló személyek találhatók, mint például dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke, Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.

A KEOMA-t a kormány 2021-ben hozta létre, és kezdetben 600 millió forint készpénzt kapott az államkasszából, majd további 24 milliárd forintot, amelyek közül 18 milliárd a Gazdaságvédelmi Alapból származott. Az alapítvány megalakulásakor két állami céget is kapott: a Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, amelyek akkor 15,2 milliárd forintot értek.

A 2022-es év nem hozott bevételeket a KEOMA számára, és az alapítvány veszteséges lett, de a neki ajándékozott cégek, a Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. együttesen 3,6 milliárd forint profitot termeltek. A 2023-as beszámoló szerint azonban a helyzet megváltozott, és az alapítvány 5,9 milliárd forint bevételre tett szert, amely 5,4 milliárd forint támogatásból és 507 millió forint kamatbevételből állt össze, a költségek levonása után az eredmény 5,8 milliárd forint profit lett.

A beszámoló nem részletezi, hogy a támogatások honnan származnak, de a KEOMA jellege és vezetése alapján valószínűsíthető, hogy az államkasszából érkezett az összeg. Az alapítványnak ajándékozott cégek értékét az alapítvány továbbra is 30 milliárd forinton tartja nyilván, ami kétszerese a megalakuláskori értéknek.

A Manevi Zrt. és a Comitatus-Energia Zrt. 2023-as beszámolói szerint jelentős veszteségeket halmoztak fel: a Manevi Zrt. majdnem 2 milliárd, míg a Comitatus-Energia Zrt. 620 millió forint veszteséggel zárta az évet.

A KEOMA és leányvállalatai aktívan vásárolnak ingatlanokat a Kárpát-medencében. Jelenleg összesen 26 ingatlanról tudunk öt országban, és a legutóbbi beszerzések Szlovákiában és Szerbiában történtek. Az alapítvány cégeinek már átadásukkor meg volt a maga vagyona: Comitatusnak van egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotele Romániában. Azóta pedig sorra veszik az újabb épületeket különböző leányvállalatokon keresztül, például Szabadkán az Osztrák-Magyar Bank egykori épületét szerezték meg. A Manevi Zrt. szlovákiai leányvállalatának ügyvezetője szerint már nem terveznek további ingatlanvásárlásokat Szlovákiában. Januárban a Transtelex írt arról, hogy a Manevi Zrt. ottani leányvállalata megvette a marosvásárhelyi Concordia Hotelt, és a marosvásárhelyi New York Szállóra is ajánlatot tett.