A Demokratikus Koalíció jövőképe és eredményei

A Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője, Barkóczi Balázs szerint a párt továbbra is jelentős baloldali erő Magyarországon, és bár az utóbbi választáson csupán 8 százalékos eredményt értek el, a jövőben akár 1,5 millió szavazót is meg tudnak szólítani.

A DK tíz budapesti kerületben, nyolc megyei jogú városban, valamint számos kisebb településen adott polgármestert, akár önállóan, akár egy közös jelölt támogatásával. Ez alapján a pártszóvivő nem tekinti rossznak a június 9-i választáson elért eredményt.

A választásokat követően Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, egy negyvenhárom perces videóban értékelte a történteket, és bejelentette, hogy nem mond le posztjáról, a párt vezetése is változatlan marad. Gyurcsány szerint a jelenlegi felállás a DK legerősebb csapata. Ezzel szemben Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szerint Gyurcsány azzal, hogy nem ismeri el felelősségét a magyar ellenzék túszul ejtésében és az orbáni kétharmadokban, továbbra is Orbán Viktor hatalomban tartását segíti.

Barkóczi a kommunikációs stratégiában is megtalálta a helyzet kedvezőbb értelmezésének módját. Kiemelte, hogy az MSZP gyengülése Gyurcsány 2009-es távozása után kezdődött, és a Fidesz kétharmados választási eredményeit is ezzel hozta összefüggésbe.

A szóvivő szerint a DK marad az egyetlen értelmezhető baloldali erő Magyarországon, amely valódi alternatívát nyújt a Fidesszel és Magyar Péterrel szemben. Barkóczi emlékeztetett arra, hogy Magyar Péter tizennégy évig a rendszer részeként működött, míg a DK az "igaz úton" jár. Hozzátette, több olyan párt is volt már, amely gyurcsányozással kezdte politikai pályafutását, de később eltűnt a színről.

Az ATV Egyenes Beszéd műsorában Barkóczi hangsúlyozta, hogy a DK meg fogja védeni meglévő szavazóit, és bíznak abban, hogy a jövőben a szavazóik száma meghaladja az 1,5 milliót. Magyar Péter azonban úgy véli, hogy Gyurcsány jelenléte a DK élén 2026-ban is segíteni fogja Orbán Viktor hatalomban maradását.

Gyurcsány Ferenc a bejelentése után az Index Konkrétan című műsorában Rónai Egonnak adott interjút, ebben azt mondta, Magyar Péterről "egyelőre nem tudni, jó alternatíva-e, vagy »a magyarországi mérgező fideszes világ egyik mutációja, és ugyanolyan mérgező, mint Orbán Viktor, a különbség csak annyi, hogy a slim-fit ing jobban áll Magyar Péternek«".

A Tisza Párt közleménye szerint nemcsak Gyurcsány Ferenc “kezdett újabb ámokfutásba”, hanem Orbán Viktor is, csak ő Brüsszelben. “Orbán Viktor a legszorosabb szövetségeseivel is szembe menve ismét egyedül maradt az uniós csúcson és úgy tűnik a Fidesz európai parlamenti képviselőivel sem akar senki együtt dolgozni Brüsszelben” – írták. Magyar Péter hozzátette, hogy a hagyományoktól eltérően az Európai Bizottság elnöke sem jön Budapestre a magyar uniós elnökség kezdetén és az Európai Parlament sem fogadja a magyar miniszterelnököt.