Drámai: sok éves negatív csúcson a magyar munkanélküliség

Folytatódik a magyar munkaerőpiac különös kettőssége: egyszerre növekszik a munkanélküliség és a foglalkoztatottság is. Előbbi nem is kicsivel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 májusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A 2024. március–májusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15–74 évesek körében 4 millió 745 ezer fő volt, 41 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma nem változott, 2 millió 496 ezer főt tett ki, míg a nők esetében 41 ezerrel, 2 millió 249 ezer főre bővült.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 576 ezer fő dolgozott, 42 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Míg a külföldön dolgozók létszáma kisebb (hibahatáron belüli) mértékben, 108 ezer főre nőtt, addig a közfoglalkoztatottak létszáma 8 ezerrel, 61 ezer főre csökkent. A 15–64 évesek körében a foglalkoztatási arány 0,6 százalékponttal, 75,1 százalékra bővült. A ráta a férfiak esetében lényegében változatlan, 78,8 százalék maradt, míg a nőknél 1,2 százalékponttal, 71,4 százalékra emelkedett.

Ezzel párhuzamosan viszont a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 27 ezer fővel nőtt, ezzel pedig továbbra is a kétszázezres lélektani határ (219 ezer fő) felett áll a mutató. A munkanélküliségi ráta pedig 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra nőtt. Idén februárban egy sok éves csúcs után végre csökkeni kezdett a munkanélküliek száma. A férfiaknál a munkanélküliek száma 120 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 99 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal, 4,2 százalékra növekedett.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,8 hónap volt, az összes munkanélküli 35 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 36 százaléka legalább egy éve keresett állást. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2024. május végén az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal, 226 ezer főre csökkent.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Czomba Sándor az adatokat értékelve kiemelte, hogy a májusi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezőek. A foglalkoztatottság és a gazdaságilag aktívak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van. Töretlenül bővül az aktivitás, azaz folyamatosan olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban mind a munkanélküliek számában mind arányukban csökkenés mutatkozik, köszönhető annak, hogy a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el tudnak helyezkedni.

A kormány célja, a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával az aktivitás tovább emelése, valamint a 20-64 évesek körében a foglalkoztatottság növelése a jelenlegi 81-ről 85 százalékra. Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez. Azért láthat mást a számok mögött a kormányzat, mint amit a KSH kommunikált, mert más korcsoportot vizsgál: a KSH 15-74 év közöttieket, a kormányzat pedig a 20-64 éveseket.

A turizmus terén is pozitív változásokat tapasztalhatunk, hiszen az év első öt hónapjában a szálláshelyeken 9,1%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2023 hasonló időszakában. A belföldi vendégek 4,9%-kal, míg a külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, ami összesen 6,4 millió, illetve 7,3 millió vendégéjszakát jelent. A Covid okozta visszaesés óta a külföldi vendégek száma folyamatosan emelkedik, míg a belföldi turizmusban az energiaválság és a magas infláció miatt csökkenő pályára állt, de azóta itt is élénkülés figyelhető meg. A fővárosi szálláshelyek forgalma gyorsabban emelkedik a külföldi turizmus gyorsabb növekedése miatt, míg a vidéki konjunktúra, amelyet inkább a belföldi idegenforgalom vezérel, csak kisebb ütemben javul.