Varga Barnabás fejsérülésének kezelése viták kereszttüzében

A vasárnapi skót-magyar Európa-bajnoki meccsen szenvedett súlyos fejsérülést Varga Barnabás, és bár az UEFA szerint a helyszínen lévő egészségügyi személyzet szakszerűen és időben lépett közbe, Zacher Gábor toxikológus szerint a beavatkozás késedelmes volt.

Varga Barnabás, a magyar válogatott játékosa, a vasárnapi mérkőzésen több arccsontjának törését szenvedte el, miután összeütközött a skót kapussal. A csapattársak azonnal felismerték a helyzet súlyosságát, és gyors segítséget sürgettek, Szoboszlai Dominik csapatkapitány pedig még a hordágyat is tolni kezdte, hogy felgyorsítsa a segítségnyújtást.

Zacher Gábor toxikológus azonban kritikával illette az orvosi stáb munkáját, mondván, hogy a beavatkozás késedelmes volt. Szerinte az orvosoknak azonnal a pályára kellett volna rohanniuk, még akkor is, ha a bíró nem állítja meg a mérkőzést, hiszen a focista élete forog kockán. Zacher úgy véli, hogy a német egészségügyi ellátórendszer hibát követett el, és a protokoll szerint azonnal el kellett volna indulniuk, amint a pitdoktor látja, hogy a játékos magatehetetlenül fekszik.

Az Európai Futballszövetség (UEFA) álláspontja szerint minden a szabályoknak megfelelően történt. A Telex kérdéseire válaszolva a szervezet sajtóosztálya kijelentette, hogy a kezelésben és segítésben nem volt késedelem. Az UEFA részletesen ismertette a történteket: Varga fejsérülését követően 15 másodpercen belül a csapatorvos a helyszínre érkezett, majd rögtön csatlakozott hozzá a második számú stadionorvos is, hogy elvégezzék az első értékelést és megfelelő kezelést nyújtsanak.

A pálya melletti mentőcsapat is az előírt protokoll szerint járt el, az orvosok kérésére azonnal a hordágyakkal a helyszínre siettek, hogy Varga Barnabást mielőbb kórházba szállíthassák. A magyar válogatott játékosa a skótok elleni meccs 69. percében ütközött a skót kapussal, elvesztette az eszméletét, mint később kiderült, arckoponyacsont-törést és agyrázkódást szenvedett. Ügynöke, Paunoch Péter szerint már a következő nap megműthetik, és a legfrissebb információk szerint meg is műtötték, szerdán pedig kiengedhetik a klinikáról.

Varga sérülése bejárta a világsajtót és a közösségi médiát. A szurkolók és a csapattársai egy emberként szorítanak és aggódnak érte: a meccset a 100. percben eldöntő Csoboth Kevin neki ajánlotta a gólját, míg a csapatkapitány Szoboszlai Dominik így nyilatkozott: „boldogok vagyunk, de azért Barnira is gondolunk, mert a legfontosabb, hogy ő jól legyen”. Sallai Roland, a mérkőzés legjobbjának választott játékos is megerősítette, hogy Vargáért is küzdöttek a hátralévő időben. Orbán Viktor miniszterelnök és Zacher Gábor is támogató üzeneteket küldtek.

Egyébként maga Szoboszlai sem teljesen egészséges, gyakorlatilag sérülten játszik az Eb-n. Rossi a skót meccs utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a csapatkapitány nem volt százszázalékos állapotban: izomfájdalmai voltak, a szerdai, Németország elleni meccs óta nem edzett.

A június 14-én kezdődött foci-Eb során persze közel sem csak a hazai játékosokat érték már sérülések. A skótok egyik legjobbja, Kieran Tierney nem játszhatott a magyar válogatott ellen, mert combsérülést szenvedett, a francia színekben játszó sztárfocistának, Kylian Mbappénak eltört az orra, és bár speciális maszkot is készítettek neki, hogy folytathassa a tornát, öt nappal később sem lépett még pályára a hollandok ellen. A szerb Filip Koszticsnak búcsúznia kell a kontinenstornától a térdsérülése miatt, a Barcelona és a holland keret sztárja, Frenkie de Jong pedig el sem juthatott oda, mert nem sikerült felépülnie egy áprilisi bokasérüléséből.

A sérülések mentális és fizikai következményei mellett a sportolók és a közönség támogatása is fontos a gyógyulási folyamatban. A sportpszichológia szerint a sérülések nemcsak a testet, hanem az identitást is érinthetik, és a mentális támogatás része kell legyen a rehabilitációnak. Az esetek többségében a sérülések negatív következményekkel járnak, de hozhatnak kedvező változásokat is, amiket növekedésként lehet értelmezni.