Új mobilfizetési megoldás érkezik a qvik néven

Az MNB bejelentése szerint 2024-ben elindul a qvik, egy azonnali fizetésre épülő mobilfizetési szolgáltatás, amely ingyenesen és automatikusan elérhető lesz minden lakossági ügyfél számára, így új alternatívát kínálva a fizetési helyzetek többségében.

A qvik márkanév alatt futó szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a felhasználók QR-kód segítségével, mobiltelefonnal történő leolvasás után, mobilbankon keresztül azonnali átutalással fizessenek a kereskedőknél. Ez a megoldás nemcsak hogy díjmentes lesz és nem terheli tranzakciós illeték, hanem a pénz azonnal a kereskedő számlájára érkezik, ellentétben a bankkártyás fizetések több napos átfutási idejével. Emellett a kereskedők számára is kedvezőbb lesz a költségek tekintetében, mint a jelenleg használt POS terminálok. A tervek szerint a szolgáltatás már szeptembertől elérhető lesz.

Az MNB legutóbbi, 2024-es Fizetési rendszer jelentéséből kiderül, hogy a bankkártyás elfogadás költségei emelkedtek a kereskedők számára. A legkisebb forgalmú kereskedők esetében ez az arány egy év alatt 0,4 százalékponttal 3,1 százalékra nőtt, és a költségek növekedése szinte minden forgalmi kategóriában észlelhető. Több mint 50 ezer kereskedő fizet a célértékeket meghaladó díjakat az elfogadási szolgáltatásokért.

A jegybank szerint a magas költségek egyik oka, hogy eddig nem volt valós alternatívája a kártyahasználatnak, amit a qvik bevezetése megváltoztathat. Az elektronikus pénzforgalom terjedését hátráltatja, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók bevételeinek jelentős része tranzakciószámmal vagy értékkel arányos díjakból származik, melyek 2023-ban a teljes elfogadási bevétel 97,8 százalékát tették ki. A fix díjak aránya ezzel szemben minimálisra csökkent, ami nem ösztönzi az elektronikus fizetések használatát, mivel a magasabb elektronikus forgalom mellett sem csökkennek az elfogadók költségei.

A kártyaelfogadói hálózatot működtető bankok valószínűleg nem örülnek a qvik elterjedésének, mivel a kereskedők így csökkenthetik vagy akár teljesen el is hagyhatják a drága POS terminálon keresztüli fizetést. Az MNB ezért elvárja a bankoktól, hogy aktívan támogassák a qvik széleskörű kereskedői bevezetését.

Az MNB friss adatai szerint az első negyedévben több mint 136 ezer fizetési kérelem történt a hazai bankrendszerben, holott az ilyen tranzakciók elfogadása csak áprilistól vált kötelezővé. A fizetési kérelmek értéke megközelítette az 5,9 milliárd forintot, ami jelentős növekedést mutat a tavalyi első negyedévhez képest, amikor még tizedennyi tranzakció volt, és az értékük is a töredéke volt az ideinek. A fizetési kérelem lényege, hogy az egyik fél küld a másiknak egy felszólítást, fizessen a számára egy meghatározott összeget. A kérelem fogadása ingyenes, és az idén áprilistól kötelező is minden banknál. A fizetési kérelem indítása ugyanakkor nem kötelező szolgáltatás a bankoknál, és díjköteles is lehet.

A qvik program, amely szintén a fizetési kérelemre épül, tovább erősítheti a fizetési kérelmek népszerűségét. A kereskedők gyakran panaszkodnak, hogy drága számukra a bankkártyák elfogadása, de a qvik segítségével a kártyás vásárlásból származó költségek nem terhelik majd őket. A tervek szerint olyan megoldások jöhetnek majd létre, amelyekkel ugyanolyan egyszerűen tud majd fizetni bárki a boltban fizetési kérelem útján, mintha bankkártyát használna, például beolvasva a telefonjával egy QR-kódot, kapva egy deeplinket, vagy akár NFC-s kapcsolaton keresztül is megérkezhet a fizetési kérelem. A vásárló csak jóváhagyja, és már ki is van fizetve az áru vagy szolgáltatás.