Mercedes stratégiaváltás: jelentős beruházás a hagyományos motorokba

A Mercedes-Benz bejelentette, hogy stratégiát vált és jelentős összeget fektet be a hagyományos belső égésű motorok fejlesztésébe, elismerve, hogy korábbi villamosítási célkitűzéseik túl ambiciózusak voltak.

A Wirtschaftswoche német kiadványnak adott interjúban Ola Källenius, a Mercedes vezérigazgatója elmondta, hogy a belső égésű motorok technológiája még a 2030-as években is fontos szerepet fog játszani, ezért a vállalatnak további beruházásokat kell eszközölnie ezen motorok fejlesztésére. A Mercedes már az idei évben 14 milliárd eurót fordít a motorok fejlesztésére, hogy megfeleljenek az egyre szigorodó kibocsátási előírásoknak, mint például az Euro 7 vagy a Kína 7 szabványoknak.

Az új stratégia első kézzelfogható jele a frissített S-osztály lesz, amely 2026 közepén kerül piacra. Korábban úgy volt, hogy ez a modell már csak elektromos változatban lesz elérhető, azonban a változások értelmében új plug-in hibrid hajtással is kínálják majd, amely megnövelt elektromos hatótávval és jobb gazdaságossággal rendelkezik hosszú távokon.

A Mercedes korábban azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra teljes mértékben elektromos járműveket értékesítenek, azonban a legújabb tervek szerint az évtized végére a villamosított autók várhatóan csak az eladásaik 50 százalékát fogják kitevni.

A Mercedes nem az egyetlen autógyártó, amely stratégiát váltott a közelmúltban. A Volkswagen is bejelentette, hogy 60 milliárd eurót irányítanak vissza a belső égésű motorok fejlesztésére, hogy elkerüljék a technológiai lemaradást a riválisaikkal szemben. A Volkswagen korábban 80 százalékos elektromos európai flottarészarányt tűzött ki célul 2030-ra, de jelenleg ők sem tartják ezt a célt reálisnak.