Mengyán András: A művészet és a formák világa

A Magyar Nemzeti Bank által támogatott MNB Arts and Culture és a Fajó Alapítvány együttműködésében a Pesti Műhely munkásságát bemutató kiállítás-sorozat Kínában került megrendezésre, ahol Mengyán András által tervezett szitázógép is szerepel.

Mengyán András a Pesti Műhely kezdetéről mesélt: az Iparművészeti Főiskolát 1968-ban végezte el, majd egy svéd dizájn csoportnál szerzett inspirációt. A Pesti Műhelyt 1974-ben alapította meg többek között Fajó Jánossal és Nádler Istvánnal, akiknek jó kapcsolatai voltak a VI. kerületi önkormányzatnál, így szereztek helyet a Benczúr utcában. A műhely számára Mengyán András tervezett egy szitagépet, amelyet a Népművelési Intézetnél dolgozó Bak Imre segítségével használhattak művészeti mappák nyomtatására.

Mengyán arról is beszélt, hogy miért az Iparművészeti Főiskolát választotta, hangsúlyozva családi hagyományait és a kézműves múltat. A design szakon szerzett tapasztalatai később nagyban hozzájárultak művészeti és formatervezői karrierjéhez.

Autonóm művészeti pályafutását formatervezési munkákkal kezdte, majd a Főiskolán tanított, miközben képzőművészeti karrierjét építette. Nemzetközi díjakat nyert, és Maurer Dóra, Gáyor Tibor, valamint Kocsis Imre segítségével nemzetközi kapcsolatokat épített ki.

Az amerikai karrierjét egy nemzetközi alkotócsoportban való részvétel és egy New York-i ösztöndíj révén kezdte, ahol a Pratt Institute-nál kutatta az Új Bauhaus oktatási tevékenységét. Később a Pratt Institute meghívta egy új intézet, a CDE filozófiájának és programjának kidolgozására.

Norvégiában is töltött időt, ahol a bergeni egyetem rektora felkérte egy professzori állásra. Mengyán András 16 évet töltött ott, majd nyugdíjba vonulása után is aktívan alkotott.

Művészeti alkotásairól elmondta, hogy érdekli a formák közötti kommunikáció és az igazságok megváltozása különböző referencia rendszerekben. Jelenleg három témakör foglalkoztatja: a három dimenzión túli világ, az impressziók és a polifonikus vizuális terek.

Mengyán András "Kölcsönhatások" című kiállítása augusztus közepétől lesz látható a Kieselbach Galériában.