Életben maradtak a magyar remények az Eb-n, Marco Rossi honfitársai kisegítették a mieinket

Spanyolország mellett végül Olaszország jutott be a nyolcaddöntőbe a B csoportból a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokságon, miután a csoportkör harmadik fordulójának hétfői játéknapján 1–1-es döntetlent játszott Horvátországgal. A magyar válogatott számára kedvező eredmény, hogy a horvátok két ponttal a csoport harmadik helyén végeztek, így nem előzték meg a magyarokat a csoportharmadikok minitabelláján.

A kontinenstorna előtt halálcsoportnak tartott B csoport a vártnál kevesebb izgalmat hozott, a spanyolok letámadásra építő taktikájukkal előbb a horvátokat 3–0-ra, majd az olaszokat 1–0-ra győzték le. Az albánok az olaszok elleni meccsükön már a 22. másodpercben vezetést szereztek, de végül 2–1-re kikaptak, mégis emelt fővel hagyhatták el a pályát. A horvátok elleni mérkőzésen pedig 2–2-es döntetlent értek el, így az utolsó fordulóra is maradt továbbjutási reményük.

A horvátok és az olaszok mérkőzése izgalmasan indult, a horvát Luka Sucic korai lövését Gianluigi Donnarumma bravúrral hárította. Az olaszok a kezdeti nehézségek után átvették a labdabirtoklást, és Alessandro Bastoni fejesét Dominik Livakovic védte meg. Az első félidő legnagyobb helyzetét követően 0–0-s állással vonultak szünetre a csapatok.

A második félidőben Luka Modric kihagyott egy tizenegyest, de pillanatokkal később bevette a kaput egy kipattanóból, ezzel ő lett az Eb-k történetének legidősebb gólszerzője 38 évesen és 289 naposan. Az olaszok azonban nem adták fel, és a nyolc perces hosszabbítás végén Mattia Zaccagni egyenlített, így a mérkőzés 1–1-es végeredménnyel zárult.

Az albánok és a spanyolok összecsapásán a spanyolok már a 13. percben vezetést szereztek Ferrán Torres találatával. A spanyolok a vezető gól után kontroll alatt tartották a mérkőzést, és bár az albánok próbálkoztak, nem tudtak élni a helyzeteikkel. A mérkőzés 1–0-s spanyol győzelemmel ért véget.

A csoportelső spanyolok a következő körben az A/D/E/F csoport harmadik helyezettjével mérkőznek meg, míg a második helyezett olaszok Svájccal találkoznak. A harmadik helyezett horvátok továbbjutása esetén vagy a portugálokkal, vagy az E csoport győztesével játszanak.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló:

B csoport

  • Albánia–Spanyolország 0–1 (Ferrán Torres 13.)
  • Horvátország–Olaszország 1–1(Modric 55., ill. Zaccagni 98.)