A kisgyermekes magyar családok nyaralási tervei

A Regio Játék által végzett felmérés szerint a kisgyermekes magyar családok kétharmada tervez idén nyaralni, míg az iskolás gyerekek 70 százalékát táboroztatni tudják a szüleik.

A játékáruházlánc kutatása alapján a családok közel egyharmada 200 és 350 ezer forint közötti összeget szán a nyaralásra, míg majdnem 20 százalékuk 500 ezer forintnál is többet költene erre a célra. A legnépszerűbb úti célok között a Balaton, Horvátország, Olaszország, Görögország és Ausztria szerepelnek. A táborozási lehetőségek tekintetében a sporttáborok a legkeresettebbek, ahol a szülők közel fele 30 és 50 ezer forint közötti összeget fordítana a gyermekük nyári programjára.

A nyári időszak a gyermekfelügyelet szempontjából is kihívást jelenthet, hiszen a szülők 55 százaléka nehezen oldja meg ezt a feladatot. Emiatt sokan támaszkodnak a napközis ellátásra, a nagyszülők segítségére, vagy akár ismerősök, gyermekfelügyelők bevonására. A Regio Játék hangsúlyozza, hogy a nyári szünidő a játékpiac számára is fontos, az éves forgalom 20 százalékát ebben a 10 hetes időszakban realizálják.

A felmérés 2023. június 13. és 17. között zajlott, amelyben 1122, 14 év alatti gyermeket nevelő szülő vett részt online formában.