Kálnoki Kis Attila: Balczó András igazságával együtt Martinek Jánost is porba tiporták az öttusaszövetségben

A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége hétfő délután döntéseivel nemcsak Balczó András örökérvényű igazságait hagyta figyelmen kívül, hanem a kétszeres olimpiai bajnok szövetségi kapitányt, Martinek Jánost is megalázta. A viták középpontjában az olimpiai válogatási elvek állnak, amelyeket a kajak-kenu és a vívószövetség esetében betartottak, de az öttusában nem.

1977-ben, egy 12 éves süldő öttusázóként Kálnoki Kis Attila a Bástya moziban nézte meg Balczó Andrásról szóló Küldetés című portréfilmet, amelyben a Nemzet Sportolója a válogatási elvekkel kapcsolatban elmondta, hogy a teljesítménynek kellene döntenie a válogatottba kerülésről. Balczó szavai ma is aktuálisak, hiszen a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöksége nem követte az átlátható, igazságos válogatási elveket, amikor Gulyás Michelle és Guzi Blanka, valamint Böhm Csaba és Szép Balázs olimpiai indulásáról döntött.

A MÖSZ elnöksége titkos szavazással, 9:2 arányban döntött Gulyás Michelle párizsi indulása mellett, annak ellenére, hogy a tavaly elfogadott válogatási elvek Erdős Rita részvételét indokolták volna. Martinek János, a szövetségi kapitány, aki az elveket előterjesztette, ezzel a döntéssel egyben személyes vereséget is szenvedett.

A válogatási elvek Martinek János által 2023 őszén, Tibolya Péter nyomására megváltoztatott rendszere alapján a világkupa-eredmények és a világbajnokság teljesítménye alapján történt volna a kiválasztás. A rendszer még a lovas szakág szerencsefaktorát is igyekezett kiküszöbölni a lovaspontszám-korrekcióval, amely egy független lovas szakmai bizottság döntése alapján korrigálta volna a versenyzők eredményeit, ha rossz lovat húznak, vagy rosszul lovagolnak.

A szakmai bizottság 5 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta Martinek előterjesztését, de mivel az igen szavazatok nem érték el az 50+1 százalékot, a döntést nem terjeszthették fel hivatalosan az elnökség elé. Az elnökség végül saját hatáskörben döntött Gulyás Michelle mellett, aki korábbi eredményeire hivatkozva került be az olimpiai csapatba Erdős Rita helyett.

Az MTI idézte Balogh Gábort, a MÖSZ elnökét, aki szerint az elnökségnek azt kellett mérlegelnie, kikkel lehet a legtöbb esély a sikeres olimpiai szereplésre. Martinek János a döntésre reagálva kijelentette, hogy az objektív válogatási elvek alapján nem hozhatott volna más döntést.

A cikkíró a Küldetés című film idézeteivel zárja gondolatait, hangsúlyozva, hogy az igazságot nemcsak kimondani, hanem érvényesíteni is kellene, amihez olyan helyzet szükséges, amely jelenleg nincs meg.