Kitört a balhé a Magyar Állami Operaházban

Kemény hangú levélben fejezték ki nemtetszésüket Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója felé a szakszervezeti vezetők az elbocsájtások miatt. Azt állítják, hogy az intézkedések mögött a megfélemlítés és megtorlás áll, és az elbocsájtottak súlyos élethelyzetbe kerültek.

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) elnöke két levelet is írt Ókovács Szilveszternek. Az első levélben felrótták, hogy a márciusi sztrájkot követően Ókovács nyilatkozatai ellenére elbocsájtottak sztrájkban részt vevő munkavállalókat. A szakszervezeti vezetők szerint az elbocsájtások mögötti valódi cél a megfélemlítés és megtorlás volt, és az elbocsájtottak között olyanok is vannak, akik kilátástalan helyzetbe kerültek.

A szakszervezetek követelik az elbocsájtások azonnali visszavonását, és kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek. Az egyeztető eljárás első tárgyalási időpontját 2024. július 1-jére tűzték ki, és ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, újabb sztrájkfelhívást terveznek kiadni.

Az elbocsájtottak között van Aczél András is, aki korábban pályázott az Operaház főigazgatói posztjára.

A szakszervezetek egy másik levélben az IÉT (Intézményi Érdekegyeztető Tanács) összehívását is kezdeményezik, 2024. július 3-ra javasolt időponttal. Ebben a levélben többek között a költséghatékony működés érdekében tett intézkedésekről, a főzeneigazgatói és zenekari igazgatói pályázati kiírások elmaradásának okairól, valamint a díszítő kollégák túlzott fizikai megterhelésének csökkentésére tett ígért intézkedésekről szeretnének tárgyalni.

A Magyar Állami Operaház korábban bejelentette, hogy a márciusi munkabeszüntetés és az áprilisi tárgyalások után kötött megállapodás és a kollektív szerződés értelmében változtatásokra kényszerül a programjában és működésében, ami a dolgozói létszám csökkentését is magával hozza.

A szakszervezetek által kezdeményezett tárgyalásokkal és az elbocsájtásokkal kapcsolatos kérdéseket a Magyar Állami Operaházhoz is elküldték, és válaszukat közzéteszik, amint megérkezik.