Anyatej-támogatás emelése és a cukorbetegség rákkockázata

A kormány jelentős, mintegy 54 százalékos emelést tervez az anyatej-támogatásban, ami különösen a kisgyerekes családok számára lehet örvendetes hír. Emellett a Semmelweis Egyetem kutatása rávilágított, hogy a fiatalabb cukorbetegeknél nagyobb a rák kockázata.

A Belügyminisztérium új rendelettervezete szerint 2025. január 1-től 5400 forintra növelnék az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti árát. Az anyatej támogatás célja, hogy segítséget nyújtson a csecsemők egészséges fejlődéséhez, különösen azoknak, akik koraszülöttek, kis súlyúak vagy súlyos táplálkozási problémákkal küzdenek. Az anyatejgyűjtő állomásokon és adományozóktól is igényelhető anyatej, amelyet rendelésre jogosult orvos vényen írhat fel a csecsemő számára.

A Semmelweis Egyetem kutatói által végzett elemzés szerint a cukorbetegség jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, különösen a 40-54 éves korosztályban. A kutatók 3 681 774 egyén adatait elemezték 2010 és 2021 között, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatbázisából, közülük 86 537-en voltak cukorbetegek. Az elemzésbe a 40 és 89 év közötti korosztályt vonták be. A megfigyelési időszak alatt a kontrollcsoportban a személyek 8,6 százalékánál, a cukorbetegek 10,1 százalékánál diagnosztizáltak rákot. A hasnyálmirigyrák kockázata csaknem két és félszer, a májráké pedig 83%-kal magasabb a cukorbetegeknél, mint az egészséges populációban. A cukorbetegeknél a veserák és a vastag- és végbélrák kockázata is jelentősen magasabb volt, továbbá 17,1 százalékkal a prosztatarák és 3,7 százalékkal az emlőrák kockázata is megnőtt az egészségesekhez képest.

A kutatók hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát, különösen a fiatalabb generációk esetében, ahol a daganatok kialakulásának kockázata a legnagyobb. A cukorbetegség diagnosztizálása előtt és után rövid időn belül tetőzik a rák kialakulásának esélye, ami a szakirodalom szerint összefügghet az inzulinszint megemelkedésével. A kutatók ezért a szűrési irányelvek átgondolását és a diabétesz, illetve inzulinrezisztencia szűrésének elkezdését javasolják a fiatalabb korosztályoknál, mivel a negyveneseknél a legjelentősebb a daganati kockázatkülönbség a cukorbetegek és az egészséges populáció között. Az inzulinrezisztencia is megnövekedett inzulinszintet eredményez, ami szintén hozzájárulhat a rák kialakulásának kockázatához.