Gubacsi híd: Megszületett a döntés a további használatról

A Gubacsi híd, amely Budapest XXI. és XX. kerületét köti össze, jövőjét illetően döntés született. A MÁV által közölt vizsgálati eredmények alapján a híd, szigorúbb feltételek mellett, továbbra is használható marad a vasúti forgalom számára.

A híd, melyet eredetileg 1923-1924 között építettek, majd 1947-ben újjáépítettek, jelentős vasúti teherforgalmat bonyolít. Azonban az elmúlt években állapota jelentősen romlott, és a korábbi üzemengedély június 30-ig volt érvényben. A híd jelenlegi állapotának megfelelő használatát terheléses vizsgálatokkal ellenőrizték.

A vizsgálatok eredményeképpen a MÁV megerősítette, hogy a híd a júniusi állapotfelmérés és célvizsgálatok, valamint a szakértői nyilatkozatok alapján június 30-a után is használható marad, de csak szigorúbb feltételek mellett. Ezek közé tartozik az 5 km/órás sebességkorlátozás szigorú betartása és a kéthavonta esedékes állapotfelmérések elvégzése.

A vasúttársaságok tájékoztatást kaptak arról, hogy a hídon lévő sebesség- és tengelyterhelésmérő berendezések teljes értékűen működnek, így a MÁV folyamatosan ellenőrizni fogja a szabályok betartását. A szabályok megsértése esetén szankciókra, sőt akár a hídról való kizárást is maga után vonhatja.

A híd további használatát biztosító ideiglenes megerősítésnek 2024 végéig kell megvalósulnia. Ezt követően részletesebb állapotfelméréseket és kiterjesztett próbaterheléseket is végeznek majd a szakemberek. A 2025-ös évben történő közlekedésről csak ezek után születhet majd döntés.