A magyarok többsége támogatja a távmunkát, de sokaknak nem engedélyezik

Országosan a magyar munkavállalók háromnegyede támogatja a home office-t, függetlenül attól, hogy ez saját munkájukat tekintve megvalósítható-e. Azonban 57%-uknak minden alkalommal be kell járnia a munkahelyére, gyakran vezetői korlátozások miatt, noha sokan úgy vélik, otthonról is el tudnák látni feladataikat. A dolgozók negyede borúlátó a jövőt illetően, és a home office lehetőségének csökkenésére számít.

A magyar munkavállalók túlnyomó többsége, 76%-a támogatja a távmunkát, és csak 15% ellenzi azt. A munkahelyi szabályok azonban többnyire nem a munkavállalók döntésén múlnak. A Profession.hu által végzett kutatás szerint, amely 1000 fő megkérdezésével készült, hat munkavállalóból négynek csak a kijelölt munkahelyén van lehetősége dolgozni, pedig sokan úgy érzik, otthonról is meg tudnák oldani a feladataikat.

Sok esetben a munka jellege miatt nem lehetséges a távmunka, például az áruszállítás vagy a bolti értékesítés esetében, ahol a munkavállalók 58%-a fizikai munkát végez. Az államigazgatásban (74%) és az állami oktatásban (77%) dolgozók körében még gyakoribb a helyhez kötött munkavégzés.

Azonban 56%-uk szerint részben vagy teljesen otthonról is el tudnák látni a munkájukat, mégsem kapnak erre lehetőséget. A home office-ban dolgozók között gyakori a munkavégzés helyének váltogatása, és egyre több munkaadó tér át a személyre szabott távmunkalehetőségről a hibrid rendszerre, ahol előre meghatározott napokon kell bejárni.

Az elmúlt év során csökkent azoknak az aránya, akik a mindennapi bejárást részesítenék előnyben. A többség időszakosan váltaná a home office-t a munkahelyre járással, és 14% szeretné, ha senkinek sem kellene bejárnia egy adott helyre dolgozni. A munkavállalók közel harmada 1-2 napot, 44%-uk pedig 3-5 napot szeretne távmunkában tölteni, míg 27% a hagyományos munkavégzést részesítené előnyben. A jelenleg home office-ban dolgozó munkavállalók többsége (58%) arra számít, hogy a közeljövőben változatlan marad a home office-ra vonatkozó szabályozás a munkahelyén, de 26% borúlátóbb és arra készül, hogy csökkenni fog azon munkanapok száma, amit most otthonról is ledolgozhat, míg 15% optimistán áll a kérdéshez és úgy kalkulál, hogy nagyobb szabadsága lesz a munkavégzés helyszínének megválasztásában.