Harry herceg magyarázatot ad a törölt üzenetek ügyében

A Legfelsőbb Bíróság bírája felszólította Harry herceget, hogy adjon magyarázatot bizonyos, szellemírójával folytatott üzenetváltások eltűnésére.

A BBC szerint a bíróság kötelezi Harry herceget, hogy magyarázatot adjon arra, miért semmisültek meg azok az üzenetek, amelyeket Tartalék című önéletrajzi könyve megjelenése után váltott a memoárját jegyző szellemíróval, JR Moehringerrel. III. Károly másodszülött fiának részletesen kell beszámolnia az üzenetek eltűnésének körülményeiről, amelyek a Sun kiadója ellen indított perében lehetnek relevánsak.

Timothy Fancourt bíró szerint bizonyíték van arra, hogy "számos potenciálisan releváns dokumentumot" és "bizalmas üzeneteket" töröltek 2021 és 2023 között, jóval a kereset benyújtása után. Ezek az üzenetek a Signal üzenetküldő alkalmazáson keresztül zajlottak, és a Tartalék azon részeivel kapcsolatosak lehettek, amelyek az újságok jogellenes információgyűjtéséről szólnak.

Az NGN szerint a 2020 és 2023 közötti Signal-üzenetek azért fontosak, mert a Tartalékban több utalás volt arra, hogy a herceg már 2013 előtt tudta vagy gyanította a jogellenes információgyűjtést. Ha ez igaz, akkor az ügy elévült lehet, mivel a kártérítési igényeket hat éven belül kell benyújtani, Harry herceg pedig 2019-ben indította a pert.

A lapkiadó jogi csapata "ködösítéssel" vádolta Harry herceget, de ügyvédje, David Sherborne szerint a herceg senkivel sem tárgyalt jogellenes információgyűjtésről szöveges üzenetben vagy WhatsAppon keresztül, és a Signal-üzeneteit "letörölték".

A bíró döntése értelmében Harry hercegnek szélesebb körűen kell átvizsgálnia laptopját, szöveges és WhatsApp-üzeneteit, hogy megvizsgálják a 2005-től 2023 elejéig tartó levélváltásokat. A herceget arra is kötelezték, hogy próbálja meg visszaszerezni üzeneteit a Signalról, és tanúvallomást kell benyújtania arról, hogyan tűntek el a szellemírójával folytatott írásbeli beszélgetései, valamint arról, hogy tettek-e kísérletet azok visszaszerzésére.