Kritikus hibát javítottak több Magyarországon kapható wifi routeren

Az Asus hét wifi routeréhez adott ki szoftverfrissítést, amely egy kritikus sérülékenységet hivatott orvosolni. A CVE-2024-3080 kód alatt nyilvántartott hiba kihasználásával a támadók teljes hozzáférést szerezhetnek az eszközökhöz. A frissítés már elérhető, de a felhasználóknak manuálisan kell telepíteniük azt.

A Bleeping Computer szerint az érintett Asus wifi routerek sérülékenysége rendkívül veszélyes, a CVSS v3.1 skáláján 9,8 pontot kapott, ami kritikus besorolást jelent. Az Asus által közzétett információk alapján a következő modellek érintettek: XT8 (ZenWiFi AX XT8), XT8_V2 (ZenWiFi AX XT8 V2), RT-AX88U, RT-AX58U, RT-AX57, RT-AC86U, és RT-AC68U. Ezek a modellek Magyarországon is kaphatóak, és a frissítés a hazai támogatási oldalakon keresztül érhető el.

A felhasználók a router webes felületén keresztül is frissíthetik az eszközöket, ehhez magyar nyelvű segédlet és videós útmutató is rendelkezésre áll. Emellett a frissítés egy másik, 7,2-es súlyossági besorolású hibát (CVE-2024-3079) is kijavít, így a felhasználóknak érdemes rendszeresen ellenőrizniük, hogy elérhető-e új firmware a wifi routerük számára.

A tetoválások egészségügyi hatásairól is új információk láttak napvilágot. Svéd kutatók a tetoválás tintájának nyirokcsomókban való felhalmozódásának hatásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a tetovált emberek esetében 21 százalékkal nagyobb a limfóma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nincs tetoválásuk. A Science Alert beszámolója szerint a vizsgálat során figyelembe vették olyan fontos tényezőket, mint a dohányzás is. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a tetoválás mérete nem számít, de annak ideje igen; különösen az új és a több mint tíz éve elkészített tetoválásoknál a legmagasabb a kockázat. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek a tetoválások hosszútávú egészségügyi hatásainak megértéséhez.

Az építőiparban is történtek jelentős fejlesztések. Amerikai kutatók a kagylók héjában található gyöngyház anyagot utánozva fejlesztettek ki egy olyan megoldást, ami erősebb betont eredményezett. A Princeton Egyetem mérnökei hatszögletű betonlapok közé vékony polimerréteget illesztettek be, aminek eredményeként az anyag a hagyományos társához képest 19-szer jobban képes deformálódni, és 17-szer ellenállóbb volt a repedésekkel szemben. Az új anyagról szóló tanulmány az Advanced Functional Materials című tudományos lapban jelent meg, és a kutatók úgy vélik, hogy a megoldásukat más anyagoknál, például a porcelánnál is alkalmazni lehetne, ami jelentős előrelépést jelentene a törékeny anyagok megerősítésében.

A szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is új módszer jelent meg. Osztrák kutatók szerint javulhat azoknak a betegeknek az életminősége, akiknek a szívét a koszorúér-műtét után hanghullámokkal is kezelik. Az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatói egy úgynevezett „űrhajszárító” eszközzel 10 percig kezelték a betegeket, ami serkentette az új erek növekedését a sérült szívizom területén. Egy évvel a kísérlet után a hanghullámokkal kezelt csoportnál jelentősen nőtt a szív által pumpált, oxigénnel teli vér mennyisége, és a betegek jobb életminőségről számoltak be, mint az álkezelést kapó társaik.

A szexuális viselkedés és a nemi vonások önértékelése közötti kapcsolatot vizsgáló kanadai kutatás szerint a heteroszexuális nők esetében azok, akik magukat férfiasabbnak értékelik, több szexuális partnerrel rendelkeznek. A British Columbia Egyetem kutatói által végzett online felmérésben több mint 2000 kanadai vett részt, és a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a férfiasabb önértékelésű nők jelentettek több szexuális partnert, még a demográfiai tényezők figyelembevételét követően is. A férfiak esetében nem találtak hasonló összefüggést, ami részben azzal magyarázható, hogy a legtöbb férfi erősen férfiasnak minősítette magát, függetlenül a szexuális partnereik számától. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a jövőbeni kutatásokban kombinálnák az önértékelést a viselkedés és a különböző magatartásformák értékelésével, hogy átfogóbb képet kapjanak e kapcsolatról.