Európai nyugdíjunk lehetne, de a magyarok hozzáállása akadályozza

Talán kevesen vannak tisztában vele, hogy 2022 óta létezik egy olyan hordozható hosszú távú nyugdíjmegtakarítási termék (PEPP), amely az egész EU-ban terjeszthető, és lehetőséget nyújtana a magyar állampolgároknak is egy európai nyugdíj felépítésére. Azonban az Azénpénzem.hu által idézett Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint nem tapasztalható jelentős aktivitás ezen a piacon.

A PEPP terjedését gátolja a szabályozás, amely előírja, hogy a nyugdíjterméket kínáló szolgáltatók legfeljebb hat befektetési lehetőséget kínálhatnak, és kötelezően kell kínálniuk egy úgynevezett alapterméket is. Az alaptermék esetében az uniós előírások szerinti tőkegarancia szükséges, valamint az éves inflációs ráta legalább 80%-os valószínűségű túlteljesítése a 40 éves felhalmozási időszak alatt, miközben a díjak és költségek nem haladhatják meg a felhalmozott tőke 1%-át. Ezek a feltételek csökkentik a szolgáltatók érdeklődését a termék iránt.

A magyar jegybank szerint a nyugdíjcélú tőkepiaci termékek alacsony elterjedtsége nem a kínálat, hanem a kereslet oldalán mutatkozik problémaként. A nyugdíjbiztosítások az életbiztosítási ágazatban a 2014 óta igénybe vehető adójóváírásnak köszönhetően népszerűek, míg a nyugdíjpénztári taglétszám csökkenő tendenciát mutat, és a NYESZ (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) sem vált tömegtermékké.

Az MNB szerint a nyugdíjmegtakarítások iránti kereslet növeléséhez a pénzügyi ismeretek és tudatosság hiányának leküzdésére van szükség. A meglévő termékek fejlesztése, hatékony állami ösztönzőrendszer kialakítása, valamint a munkavállalói és munkáltatói elkötelezettség erősítése lehetne a megoldás a jövőben.