Darabokra hullott egy orosz műhold

Darabokra esett egy Föld körül keringő orosz műhold a világűrben, ami miatt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinak fedezékbe kellett húzódniuk – számolt be róla a The New York Times. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) nem kommentálta az eseményt.

A Resurs P1 nevű műholdat, amelynek feladata a Föld megfigyelése volt, 2013-ban bocsátották fel, és képeit többek között mezőgazdasági, meteorológiai és közlekedésszervezési célokra használták. Az eszközt 2022-ben nyugdíjazták.

A műhold szerdán hullott szét, és egy több mint 100 törmelékből álló felhőt képzett, amely mintegy 350 kilométer magasan haladva veszélyt jelenthetett az ISS-en tartózkodó űrhajósokra. A NASA azonnal parancsot adott az űrállomás lakóinak, hogy vonuljanak fedezékbe, de később kiderült, hogy a törmelékfelhő nem jelent veszélyt számukra, így folytathatták teendőiket.

A műhold pusztulásának okát illetően egyelőre nincs egyértelmű magyarázat. A szakértők szerint több forgatókönyv is lehetséges: egy régi akkumulátor felrobbanása, ütközés űrszeméttel, vagy akár az, hogy az oroszok szándékosan robbantották fel a műholdat, esetleg egy műholdak ellen kifejlesztett fegyver tesztelése során.

A Resurs P1 szétesése újabb darabokat adott hozzá a több mint 25 ezer tárgyból álló űrszeméttömeghez, amely a Föld körül kering. A tudósok szerint az űrbéli hulladékok komoly veszélyt jelenthetnek a jövőbeni űrküldetésekre, ezért fontos lenne módszereket kidolgozniuk az eltávolításukra.