A fiatalok harmada nem látja reálisnak saját lakásvásárlást

Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó azzal kapcsolatban, hogy valaha is képes lesz-e saját lakást vásárolni, egy friss kutatás szerint. Budapesten a használt lakások négyzetméterára átlagosan 1,1 millió forint, míg vidéken, a fővárostól eltérően, egy garzonlakás négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül.

Az OTP Otthon és az OTP Bank által végzett felmérés 1000 fő bevonásával készült, amelyből kiderült, hogy a lakosság fele már vásárolt ingatlant élete során, 8 százalékuk azonban egyáltalán nem vágyik saját lakásra, különösen az alacsonyabb iskolai végzettségű és vidéki városokban élők körében.

Az ingatlannal nem rendelkezők 42 százaléka szeretne saját lakást, de kizártnak tartja, hogy meg tudná vásárolni. A 35 év felettiek körében gyakoribb a lemondás, de a fiatalabb korosztály, akik a szülői házból szeretnének kiköltözni, szintén nem optimisták. Budapesten és a vármegyeszékhelyeken élő fiatalok közül 42, illetve 47 százalék nyilatkozott borúlátóan a lakásvásárlás lehetőségét illetően.

Az ingatlanpiaci helyzet azonban változóban van, hiszen az 18-24 éves korosztályban 2024-re nőtt azoknak az aránya, akik már rendelkeznek saját lakással: míg 2022-ben ez az arány 10 százalék volt, addig 2024-ben már 16 százalékra emelkedett. Az ingatlan nélkül maradtak leginkább az önerő hiányát és a magas hitelkamatokat jelölték meg akadályként, valamint problémát jelent számukra az árban megfelelő ingatlan megtalálása is.

A fiatalabb korosztály számára különösen az önerő előteremtése jelent nehézséget: a 18-24 évesek 56 százaléka, a 25-34 évesek 50 százaléka említette ezt a problémát. A magas hitelkamatok és ingatlanárak tovább nehezítik a helyzetüket. Budapesten egy belvárosi egyszobás ingatlanhoz szükséges önerő átlagosan 4,3 millió forint, amihez hozzájön a 221 ezer forintos havi törlesztőrészlet 20 éves futamidő mellett.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 17 évig kell dolgozni egy átlagos budapesti használt lakásért, míg Olaszországban ez az idő 10-11 év. A kisebb alapterületű lakások négyzetméterára azonban magasabb, ami különösen érvényes a budapesti és vidéki egyetemi városok garzonlakásaira.

A legdrágábban Budapesten lehet lakást vásárolni, ahol egy 35-40 négyzetméteres lakás négyzetméterára átlagosan 1,13 millió forint. A legolcsóbban a XXI. kerületben találhatók a kisebb ingatlanok, míg a legdrágábban az V. kerületben. Vidéken Miskolc számít a legolcsóbbnak, Debrecen és Győr pedig a legdrágább városok közé tartozik.

: OTP Otthon és OTP Bank kutatása, 2023